Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

01.12.2022 Vijesti

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima.

Četvrta po redu konferencija “Forward”, koju organizuju Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Inovacioni centar Banjaluka (ICBL) okupiće u banjalučkom hotelu “Coutyard by Marriott” brojne eksperte iz Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Češke.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je za “Glas Srpske” da će kroz četiri panela okupljeni imati priliku da čuju šta je implementacija digitalnih rješenja donijela evropskim razvijenim zemljama, gdje je Srpska u svemu tome i šta je još potrebno uraditi.

– Između ostalog pričaćemo i o uspostavljanju prva četiri digitalna inovaciona haba (DIH) u BiH, koji su direktan instrument za podršku malim i srednjim preduzećima. Riječ je o projektu koji finansira GIZ. Želimo da napravimo uspješno čvorište, gdje bi na neki način spojili digitalna rješenja u malim i srednjim preduzećima u sektorima drvo i metal sa ICT sektorom, koji je kod nas relativno razvijen – rekao je Gverić.

Istakao je da Srpska u nekim segmentima pravi iskorake, dok bi u drugim mogla da iskorači malo čvršće.

– Metaloprerada i drvoprerada su industrijski sektori u kojima je započela digitalizacija, s obzirom na to da su oni prilično vezani za inostrano tržište na kojem se očekuje da se brzo reaguje, podigne kvalitet proizvoda i usluga i ostane u trendu sa ostalim proizvođačima – kazao je Gverić, naglasivši da tome žele priključiti i ICT sektor, koji svake godine pokazuje trend rasta i zapošljava oko 8.000 radnika.

Pojasnio je da je digitalizacija neminovnost i da odgađajući taj proces samo gubimo na uključenosti i konkurentnosti.

– Dolazimo u situaciju da “stižemo na kraju zabave”, a onda i rezultati koje treba da iskoristimo za sopstveni interes ne mogu biti na nivou kao kod nekoga ko se priključio na početku – rekao je Gverić.

Konferencija “Forward” stavlja u fokus regionalnu perspektivu digitalne ekonomije prvenstveno zbog njenog uticaja na razvoj privrede, čime postaje prilika za jačanje konkurentnosti. Prva “Forward” konferencija je održana 2019. godine i okupila je više od 500 učesnika iz regiona i svijeta. Druga je emitovana putem Radio-televizije RS, dok je prošlogodišnja održana u Muzeju savremene umjetnosti Srpske.

ICBL

Govoreći o dosadašnjem radu Inovacionog centra Banjaluka, Drago Gverić je rekao da je najviše ponosan na to što su na samom početku 2011. godine ljude ubjeđivali da postanu preduzetnici, a danas su u poziciji da imaju red čekanja da novoosnovana firma uđe u ICBL.

– Prijavljeno je više od 350 poslovnih ideja iz kojih je nastalo 116 novih kompanija sa oko 370 zaposlenih koji dominantno rade za inostrano tržište. Organizovali smo obuke za 5.500 ljudi pružajući im mogućnost da sticanjem dodatnih vještina i znanja budu konkurentniji – rekao je Gverić, dodavši da je plan da do sredine iduće godine bude završeno prvo softversko rješenje za upravljanje e-skupštinom na lokalnom nivou.

(Glas Srpske)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Završena izgradnja jedne od najvećih fabrika auto dijelova u BiH – Površina veća od 26.000 m2 u poslovnoj zoni u Laktašima

Kompanija Baupartner iz Lukavca završila je izgradnju poslovno-proizvodnog objekta za Mahle Electric Drives Bosnia koji…

21.09.2023 Vijesti

Proizvodi Ljekobilje iz Ljubinja uskoro na policama u Hrvatskoj

Proizvodi preduzeća Ljbilje iz Ljubinja koje se bavi proizvodnjom i distribucijom organskih proizvoda, a djeluje pod…

21.09.2023 Vijesti

Kompanije iz Njemačke, Austrije, UAE, Turske zainteresovane za ulaganja u RS – Kinezi žele svoju banku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na marginama prvog Invest foruma u Banjaluci, razgovarao je sa…

20.09.2023 Vijesti

Korak bliže izgradnji mega solarne elektrane na Sokocu – Investicija vrijedna oko 120 miliona evra

Skupština opštine Sokolac usvojila je u utorak odluku o zoning-planu područja posebne namjene “Solarne…

20.09.2023 Vijesti