Košarac, Đokić i Lakić sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice o aktuelnim resornim temama

21.05.2024 Vijesti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim, ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem i ministrom energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH Vedranom Lakićem.

Na sastanku je razgovarano o evropskim standardima koje Republika Srpska, Federacija BiH i institucije na nivou BiH implementiraju u energetskom sektoru.

Ministar Košarac informisao je direktora Sekretarijata Energetske zajednice Lorkovskog o aktivnostima na organizaciji predstojećeg sastanka Ministarskog savjeta Energetske zajednice, koji će početkom jula biti održan u Banjaluci.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o preuzetim obavezama iz Trećeg energetskog paketa, s fokusom na Zakon o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH.

Usaglašeno je da je neophodno do kraja godine usvojiti Integrisani energetski i klimatski plan BiH, u koordinaciji i saradnji nadležnih institucija na svim nivoima vlasti.

Tema današnjih razgovora bila je i uspostavljanje Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS), kao i EU Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM).

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Lorkovski podržao je i pohvalio aktivnosti institucija Republike Srpske na donošenju regulativa u vezi sa sertifikatima o porijeklu iz obnovljivih izvora energije, koji će omogućiti da sertifikati izdati od Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske budu priznati i trgovani na tržištu EU.

Na današnjem sastanku definisane su buduće aktivnosti nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH, a koje korespondiraju sa Planom rasta, te programom rada Savjeta ministara BiH, u kojem nije predviđeno usvajanje zakona o gasu na nivou institucija BiH.

Ministar Košarac takođe je pokrenuo pitanje otvaranja pristupa EU fondovima u sektoru energetike, nakon čega je direktor Sekretarijata Energetske zajednice potvrdio da će ovi fondovi biti otvoreni za BiH, po uzoru na druge zemlje članice EU.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti

Košarac: Važna primjena čiste energije u regionima zimskih turističkih destinacija

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ukazao je danas na značaj primjene čiste energije u…

12.06.2024 Vijesti

Mermer-kop iz Čelinca proširuje kamenolom Zeleni vir za eksploataciju novih količina serpentinita

Preduzeće Mermer-kop iz Čelinca podnijelo je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS…

11.06.2024 Vijesti

Privredna komora Srpske osnovala Centar za digitalnu transformaciju

Privredna komora Republike Srpske osnovala je Centar za digitalnu transformaciju, radi podizanja nivoa konkurentnosti i…

11.06.2024 Vijesti