Košarac i Nedimović: U fokusu nastavak izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u BiH

06.04.2022 Vijesti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislavom Nedimovićem o omogućavanju nastavka izvoza merkantilne pšenice i kukuruza, kao i pšenične krupice iz Srbije na tržište Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa saopšteno je da je današnji sastanak uslijedio nakon sastanka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije sa premijerom Srbije Anom Brnabić u Mostaru, kao i najava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će BiH biti izuzeta od odluke Vlade Srbije o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

“Dobili smo čvrsto uvjeravanje da će Vlada Srbije donijeti odluku na osnovu koje će biti omogućen nastavak izvoza ugovorenih količina merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice u BiH, u skladu sa potrebama koje su iskazale Republika Srpska i FBiH. Riječ je ukupnoj količini od 196.145 tona pomenutih poljoprivrednih proizvoda”, rekao je Košarac.

Na sastanku je istaknuto da je odluka Vlade Srbije o zabrani izvoza privremenog karaktera, te da se trenutno analiziraju raspoložive količine pomenutih poljoprivrednih proizvoda zbog neizvjesnosti i poremećaja na globalnom tržištu.

Košarac i Nedimović usaglasili su da je od izuzetnog značaja nastavak spoljnotrgovinskog prometa merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice, budući da je Srbija, nakon EU, najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH.

“Srbija je regionalni lider sa ozbiljnim i odgovornim politikama. Uvjereni smo da će pokazati senzibilitet i u ovom slučaju, te da će na osnovu dobrih i prijateljskih veza srpskog člana Predsjedništva Dodika i predsjednika Srbije Vučića, privrednici iz Republike Srpske i FBiH dobiti ugovorene količine ovih proizvoda iz Srbije”, naglasio je Košarac.

Na sastanku je razgovarano i o regionalnoj inicijativi “Otvoreni Balkan”, pri čemu je Košarac informisao Nedimovića o opredijeljenosti zvaničnika Republike Srpske da BiH bude dio pozitivnih regionalnih tokova.

“U potpunosti podržavamo regionalnu saradnju i priključivanje `Otvorenom Balkanu`, prvenstveno zbog benefita za privrednu zajednicu i sve građane. U aktuelnoj situaciji sa izvozom određenih poljoprivrednih proizvoda vidljiva je prednost članstva u ovoj regionalnoj inicijativi”, naglasio je Košarac.

On je istakao da će zvaničnici Republike Srpske nastaviti da potenciraju važnost pridruživanja “Otvorenom Balkanu”, bez obzira na protivljenja iz FBiH.

“FBiH je protiv ove inicijative isključivo zbog političkih predrasuda, što negativno utiče na domaći privredni sektor. Privrednici, kako iz Republike Srpske, tako i iz FBiH, taoci su takve politike, što je nedopustivo”, ocijenio je Košarac, ističući da će Republika Srpska nastaviti da insistira na tome da bude dio pozitivne regionalne priče.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odlične mogućnosti za privrednu saradnju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privredne komore iz Nižnjeg Novgoroda Ivan…

22.05.2024 Vijesti

Domaće firme prate svjetske trendove

Dijelovi za auto-industriju i montažu stolarije, led sportski semafori i razni softveri izrađeni u Srpskoj, koji…

22.05.2024 Vijesti

Projekat od 100 mil EUR sve bliže realizaciji – Na javnom uvidu procjena uticaja Solarne elektrane Sokolac na životnu sredinu

Solarna elektrana na Sokocu – Sokolac 100 MW, čija je izgradnja najavljena prije godinu dana upisom u registar…

22.05.2024 Vijesti

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti