Košarac: Internacionalni karakter sajma u Bratuncu pokazuje da je Srpska kredibilno mjesto

14.06.2024 Vijesti

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da internacionalni karakter 16. Sajma “Dani maline” u Bratuncu pokazuje da je Srpska kredibilno mjesto za savremene teme i organizovanje ovakvih privrednih događaja.

Košarac, koji je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, kaže da Sajam potvrđuje i ispravnost politike Republike Srpske i lokalnog nivoa jer se toliko godina uspješno organizuje poljoprivredna proizvodnja i rastu prerađivački kapaciteti, a samo u ovoj opštini se proizvede više od 2.000 tona maline.

On kaže da je to vidljiv način jasne i ispravne politike Republike Srpske i opštine Bratunac.

– Ako se prisjetimo Samita energetike, privrede i evo sada i poljoprivrede, to govori da internacionalni partneri prepoznaju politike Republike Srpske na međunarodnom planu i potrebu da se u Srpskoj o tim pitanjima govori, a to potvrđuje njenu snagu – rekao je Košarac nakon otvaranja 16. Sajma “Dani maline” .

Prema njegovim riječima, na zajedničkom nivou BiH radi se u skladu sa nadležnostima s tim da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u koordinaciji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srpske i drugim institucijama i afirmiše važne projekte iz oblasti poljoprivrede.

On je rekao da se planira realizacija novih projekata u oblasti poljoprivrede sa međunarodnim organizacijama i izrazio nezadovoljstvo neravnopravnim tertmanom implementacije dosadašnjih projekata na području Republike Srpske u odnosu na FBiH i to želi da promijeni i doveda u ravnopravan položaj, što se već čini ne želeći da se zaustavi razvoj Federacije.

– Naši proizvođači i prerađivači su spremni da učestvuju u implementaciji određenih međunarodnih projekata u BiH što bi sigurno uposlilo naše kapacitete i proizvodnji i preradu dovelo na viši nivo. Mi cijenimo da zemlja koja ima dovoljno energije i hrane, ima perspektivu i stabilnost – kaže Košarac.

On je pozvao poljoprivrednike za apliciraju na projekte koje Srpska realizuje sa Vladom Mađarske kao i za najavljeni novi projekat iz Bjelorusije.

Košarac smatra da je poljoprivreda značajan segment razvoja Republike Srpske čemu će institucije sa zajedničkog nivoa dati doprinos kao i organizovanju sajamskih manifestacija.

– Cijena maline zavisi od tržišta i zajedničke institucije na to ne mogu uticati, ali svi nivoi vlasti mogu pomoći podsticajnim mjerama i potpisivanjem novih međunarodnih ugovora za izvoz maline na čemu se stalno radi – zaključio je Košarac.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti