Košarac: “Otvoreni Balkan” vjetar u leđa domaćoj privredi i razvoju

07.06.2022 Vijesti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac podržao je aktivnosti Narodne skupštine Republike Srpske i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama na pridruživanju BiH regionalnoj inicijativi “Otvoreni Balkan”.

– Pozdravljam jučerašnji zaključak Narodne skupštine da podrži uključivanje BiH u inicijativu “Otvoreni Balkan”, potvrđujući time da je Republika Srpska trajno posvećena očuvanju mira i stabilnosti kroz saradnju na integracijskim inicijativama – poručio je Košarac.

On je podsjetio da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prije dvije godine pokrenuo pitanje pristupanja BiH ovom regionalnom projektu, koji omogućava brojne benefite građanima i privrednoj zajednici kroz jedinstveno regionalno tržište, slobodan pristup tržištu rada, slobodan protok ljudi, kapitala, roba i usluga.

– Na značaj “Otvorenog Balkana” ukazao je i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, koji je uoči dvodnevnog Samita ove regionalne inicijative u Ohridu, pozvao Predsjedništvo BiH da razmotri i podrži pristupanje BiH ovoj inicijativi – naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, jačanje saradnje i unapređenje ekonomskih veza u regionu trebalo bi da bude prioritet institucija na svim nivoima vlasti u BiH.

– Svjestan činjenice da “Otvoreni Balkan” znači vjetar u leđa domaćoj privredi, ekonomskom razvoju, povećanju broja investicija i radnih mjesta, lično sam snažan zagovornik priključivanja ovoj regionalnoj inicijativi. O njenim prednostima u više navrata razgovarao sam sa zvaničnicima zemalja članica – Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, nakon čega sam u potpunosti uvjeren da ne postoji nijedan opravdan razlog da ostanemo “crna rupa” na zapadnom Balkanu – poručio je Košarac.

Kako je istakao, dodatni motiv za uključivanje BiH u inicijativu “Otvoreni Balkan” predstavlja odlučna opredijeljenost poslovne zajednice Republike Srpske i Federacije BiH za regionalno povezivanje i saradnju.

Košarac je naglasio da iz kontakta sa predstavnicima Spoljnotrgovinske komore BiH i privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH proizlazi jasan stav domaćih privrednika da protivljenje pozitivnim regionalnim tokovima znači usporavanje i direktnu blokadu razvoja privrednih potencijala.

– To je nedopustiva praksa, protiv koje se moramo boriti u interesu građana i poslovne zajednice. Zbog toga ćemo i dalje insistirati na članstvu u “Otvorenom Balkanu”, suprotstavljajući se politikama koje, vođene predrasudama i politikanstvom, drže kao taoce domaći privredni sektor – zaključio je Košarac.

(RTRS)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Đokić: Srpska i Mađarska imaju ogroman potencijal za saradnju u oblastima energetike i rudarstva

Ministar energetike i rudarstva u Vladi Srpske Petar Đokić sastao se danas u Mađarskoj sa Piterom Holidsom,…

19.06.2024 Vijesti

U srijedu počinju radovi na plinovodu Pale-Jahorina, za projekat izdvojeno 15 mil KM

Početak radova na distributivnom plinovod Pale-Jahorina, jednom od najznačajnijih događaja za gasni sistem ovog…

18.06.2024 Vijesti

Republika Srpska jača saradnju sa Mađarskom u oblasti OIE

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske razgovarao je u Banjaluci, sa Peterom Holicom, zamjenikom…

18.06.2024 Vijesti

Odličan rod šljive u ugljevičkom kraju

U ugljevičkim selima počela berba ranih sorti šljiva. Najveći dio ovog voća biće izvezen u zemlje zapadne Evrope,…

17.06.2024 Vijesti