Košarac sa direktorom Agrarnog fonda Trebinje o novim tržištima

07.12.2021 Vijesti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa direktorom Agrarnog fonda Grada Trebinja Veselinom Dutinom o mogućnostima izvoza poljoprivrednih proizvoda animalnog porijekla iz Hercegovine u zemlje članice CEFTA-e, EU i na tržišta drugih zemalja.

Fokus sastanka bio je na projektu ”Hercegovačka kuća”, koja posluje u okviru Agrarnog fonda Grada Trebinja. ”Hercegovačka kuća” otkupljuje autohtone proizvode malih poljoprivrednih proizvođača hercegovačke regije i plasira ih na tržište pod svojom robnom markom.

”Hercegovačka kuća je otvorena u Trebinju 2017. godine i tokom četvorogodišnjeg poslovanja potpisali smo ugovore sa 118 poljoprivrednika. Danas imamo više od 1.000 artikala i tri prodajna objekta – u Trebinju, Banjaluci i Istočnom Novom Sarajevu. Uspjeli smo da u našim prodajnim objektima ostvarimo promet više od milion i 200 hiljada KM. To je ukupna vrijednost otkupljenih poljoprivrednih proizvoda”, istakao je direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja Veselin Dutina.

Košarac naglasio je da podržava trud i napore Agrarnog fonda Grada Trebinja u cilju omogućavanja što boljeg plasmana tradicionalnih hercegovačkih proizvoda na nova tržišta.

”Razmotrili smo mogućnosti kako da institucije na nivou BiH, koje su nadležne za spoljnotrgovinski promet, daju doprinos da se proizvodi ‘Hercegovačke kuće’ u što skorijem roku nađu na tržištima izvan Republike Srpske i BiH”, istakao je Košarac.

On je od Kancelarije za veterinarstvo BiH zatražio da u narednom periodu izvrši upis Agrarnog fonda Grada Trebinja u registar odobrenih izvoznih objekata, kako bi se ”Hercegovačkoj kući” omogućilo da svoje proizvode plasira na tržište Srbije.

”Informisan sam da Agrarni fond Grada Trebinja planira otvoriti objekat ‘Hercegovačke kuće’ u Beogradu, zbog čega im je potrebno da u što skorijem roku budu registrovani kao odobreni izvozni objekat. Uložićemo dodatne napore da, u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH, realizujemo ovaj cilj, jer smo opredijeljeni da našim poljporivrednicima iz Hercegovine obezbijedimo ulove za plasman proizvoda na tržište Srbije, ali i drugih zemalja CEFTA-e, EU i druga tržišta”’, poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, otvaranje novih tržišta jedan je od najznačajnijih oblika podrške poljoprivrednoj proizvodnji.

”U potpunosti smo opredijeljeni da afirmišemo naše poljoprivrednike iz Hercegovine i drugih krajeva Republike Srpske, te projekte poput ‘Hercegovačke kuće’ i ‘Krajiške kuće’, kako bi se njihovi proizvodi našli ne samo na regionalnim tržištima, nego i u EU i tržištima drugih zemalja poput Rusije, Kine i Turske”, zaključio je Košarac.

Današnjem sastanku prisustvovao je i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Saša Bošković.

(Nezavisne)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odlične mogućnosti za privrednu saradnju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privredne komore iz Nižnjeg Novgoroda Ivan…

22.05.2024 Vijesti

Domaće firme prate svjetske trendove

Dijelovi za auto-industriju i montažu stolarije, led sportski semafori i razni softveri izrađeni u Srpskoj, koji…

22.05.2024 Vijesti

Projekat od 100 mil EUR sve bliže realizaciji – Na javnom uvidu procjena uticaja Solarne elektrane Sokolac na životnu sredinu

Solarna elektrana na Sokocu – Sokolac 100 MW, čija je izgradnja najavljena prije godinu dana upisom u registar…

22.05.2024 Vijesti

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti