Košarac: Turizam može biti top sektor u BiH

12.03.2021 Vijesti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac učestvovao je na Međunarodnoj turističkoj berzi (ITB) Berlin, najvećem sajmu turizma na svijetu, koji se ove godine od 9. do 12. marta održava u virtuelnoj formi zbog pandemije COVID-19.

Na ovogodišnjem sajmu, koji okuplja ključne aktere iz oblasti putovanja, turizma i ugostiteljstva, registrovano je više od 15.000 izlagača, te organizovano niz različitih događaja, okruglih stolova, intervjua i prezentacija sa više od 500 govornika.

Košarac je govorio na panel diskusiji o oporavku turizma u postpandemijskom vremenu. On je podsjetio je da je u godinama prije pandemije u BiH zabilježen značajan rast u sektoru turizma, od 2010. do 2019. za čak  250%.

”Turizam može biti top sektor u BiH, prvenstveno zbog prirodnih ljepota koje imamo. Pozivam sve turiste da, kada to epidemiološki uslovi dozvole, posjete Banjaluku, Trebinje, Sarajevo, Mostar, te da se uvjere u ljepote naših rijeka Drine, Une, Neretve i da uživaju u obilasku četiri nacionalna parka. Imamo ozbiljne domaćine u zimskim sportovima, olimpijske planine Jahorinu i Bjelašnicu. Kao što znate, 1984. godine bili smo domaćini 14. zimskih olimpijskih igara, a gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo bili su domaćini EYOF-a. Respektabilni su i kapaciteti za razvoj vjerskog, ruralnog i zdravstvenog turizma”, poručio je Košarac, govoreći o turističkim potencijalima Republike Srpske i Federacije BiH.

On je naglasio da je turizam privredna grana koja je najviše pogođena pandemijom COVID-19, te da će oporavak zahtijevati kreativne politike, primjenu dobrih praksi iz zemalja okruženja, te adekvatnu regionalnu saradnju i komunikaciju.

”Pandemija je zaustavila realizaciju planova svih nivoa vlasti u BiH u razvoju turizma. Nadležne entitetske vlade ulažu maksimalne napore da saniraju posljedice po ukupnu turističku privredu. Te aktivnosti ogledaju se u smanjenju obaveza prema privrednim subjektima, direktnom podsticaju u cilju održavanja zaposlenosti, subvencionisanju turističkih aranžmana, te pripremi budućih koraka za oporavak turizma”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, proces vakcinacije i imunizacije od ključnog je značaja za zaštitu zdravlja stanovništva i oporavak turističkog sektora.

”Nažalost, u potpunosti sam nezadovoljan implementacijom mehanizma COVAX, s obzirom na činjenicu da građani BiH još nisu dobili vankcine, iako smo obezbijedili novčana sredstva za to. Takva praksa je nedopustiva i potrebno je više solidarnosti. Moramo imati jednak pristup i tretman, kako bi sve zemlje mogle na adekvatan način da izvrše proces vakcinacije i imunizacije stanovništva”, poručio je Košarac, saopšteno je njegovog kabineta.

(Nezavisne)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti