Ministar Košarac s delegacijom Ministarstva trgovine NR Kine: Inicirati potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini

27.10.2023 Vijesti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, sastao se danas u Sarajevu s delegacijom Ministarstva trgovine Narodne Republike Kine, koju je predvodio direktor Sektora za evropske poslove Ju Juantang.

Na sastanku je istaknuto da BiH i NR Kina nemaju otvorenih političkih pitanja, te da su prijateljski odnosi dobar osnov za unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje u skladu s potpisanim sporazumima i memoranduma o saradnji. Ocijenjeno je takođe da postoji otvoren prostor za jačanje saradnje u oblasti turizma.

Ministar Košarac istakao je da je za privredni sektor Republike Srpske i Federacije BiH od ključnog značaja otvaranje novih tržišta, te da bi BiH trebalo da slijedi primjer Republike Srbije, koja je nedavno potpisala Ugovor o slobodnoj trgovini sa NR Kinom.

– Opredijeljeni smo da nastavimo jačati političku i ekonomsku saradnju s Kinom, jer je ona naš prijatelj i pouzdan partner. S tim u vezi, u narednom periodu ćemo inicirati pokretanje procedure za potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i NR Kine, prvenstveno zbog benefita za domaći privredni sektor – poručio je ministar Košarac.

Predstavnici Ministarstva trgovine NR Kine istakli su da postoji zainteresovanost kineske strane za potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini sa BiH, što bi omogućilo spoljnotrgovinski promet više od 95 odsto proizvoda bez carine.

Razgovarano je i o evropskim integracijama, pri čemu je ministar Košarac istakao da je za privredni sektor u Republici Srpskoj i Federaciji BiH važno da nastave sa implementacijom evropskih standarda i da EU ostaje važan spoljnotrgovinski partner za BiH.

Na sastanku je razgovarano o izvozu proizvoda životinjskog porijekla, mlijeka i mliječnih proizvoda, te vina iz Republike Srpske i Federacije BiH na kinesko tržište, kao i o mogućnosti da NR Kina odobri unilateralni carinski preferencijal za određene robe iz BiH. Dogovoreno je da se u narednom periodu intenziviraju napori kako bi se maksimalno ubrzale potrebne procedure po pitanju  izvoza.

Tema današnjeg sastanka bili su aktuelni i budući energetski i infrastrukturni projekti, pri čemu je istaknuto da su kineske kompanije zadovoljne poslovanjem na tržištu Republike Srpske i Federacije BiH, te da su prepoznate kao relevantni partneri za saradnju. Ministar Košarac uputio je sagovornike da o konkretnim aktivnostima razgovaraju s nadležnim institucijama u Republici Srpskoj, koja je otvorena za kineske investicije, kao i u Federaciji BiH, ukoliko postoji zainteresovanost za to.

Ministar Košarac izrazio je posebnu zahvalnost na donacijama NR Kine kada je u pitanju saniranje posljedica afričke svinjske kuge u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, ali i na nesebičnoj pomoći u vrijeme pandemije korona virusa.

On je takođe prihvatio poziv kineske strane da početkom naredne godine posjeti NR Kinu kako bi s nadležnim institucijama razgovarao o potpisivanju ugovora o slobodnoj trgovini, kao i unapređenju spoljnotrgovinske razmjene između BiH i NR Kine.

 

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti