Moralić otvara fabriku stočne hrane

26.10.2023 Vijesti

U narednom periodu planiramo da otvorimo fabriku stočne hrane, kazala je u razgovoru za “Nezavisne novine” Tanja Starčević, direktorica “Kutjeva” Banjaluka i direktorica Poslovne jedinice “Novi Žitopromet” Bijeljina.

Naime, kako je rekla, trenutno vrše otkup žitarica, gdje od semberskih poljoprivrednika otkupljuju kukuruz, a u planu je da otkupljuju i pšenicu. “Mi sve količine koje nam poljoprivednici dostave isplaćujemo u rekordnom roku, nemamo dugovanja prema poljoprivednicima, oni kako dovezu, mi to odmah platimo”, kazala je Strarčevićeva.

Prema njenim riječima, što se tiče daljeg plasiranja žitarica, “Kutjevo” prodaje u BiH svojim poznatim kupcima.

“Što se tiče pokretanja fabrike stočne hrane, nastupila je nezahvalna situacija, te ispitujemo tržište što se tiče cijena i svega ostalog, tako da sa sigurnošću ne možemo da kažemo tačno kada će biti otvorena fabrika”, rekla je Strarčevićeva.

Dodala je da oni sada rade jedan po jedan segment, te ulažu u novu opremu, ali prema njenim riječima, nedavno su završili sušaru u poslovnom krugu “Novog Žitoprometa” u koju su uložili skoro miliona maraka, podsjetivši da je od trenutka kada je “Vinarija Kutjevo” kupila “Novi Žitopromet” uslijedilo renoviranje proizvodnih pogona i ulaganje u opremu.

Kako je rekla, semberski poljoprivednici su sa oduševljenjem prihvatili da od prošle godine mogu ponovo da predaju žitarice u “Novi Žitopromet”.

“Naišli smo na pozitivne reakcije domaćih poljoprivednika, jer je ekonomska situacija u cijelom regionu, pa i u Evropi, kada je u pitanju hrana, izuzetno nestabilna”, kazala je Starčevićeva.

Da je pohvalno što ovaj prehrambeni gigant ponovo otkupljuje žitarice, te da ima u planu da otvori fabriku stočne hrane, naišlo je na pozitivne komentare kod ratara u ovom dijelu Srpske.

Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivednih proizvođača sela Semberije, ističe da je jako značajno da je ova fabrika ponovo u pogonu, jer je za ovaj kraj jako bitno da poljoprivrednici imaju gdje da predaju žitarice.

“Što se tiče same saradnje, jako smo zadovoljni, a što se tiče otkupne cijene, ove godine je jako loša”, kazao je Radić.

Dodao je da su jako korektni što se tiče plaćanja, te da u jako kratkom roku vrše isplate.

“Što se tiče planova o pokretanju fabrike stočne hrane, to mnogo znači nama poljoprivrednim proizvođačima”, kazao je Radić.

Kako je rekao, skladišni kapaciteti “Novog Žitoprometa” iznose oko 25.000 tona i svojevremeno su bili veći od ukupnih skladišnih kapaciteta svih drugih mlinova na području Semberije.

Podsjetimo, “Vinarija Kutjevo”, koja je u vlasništvu Envera Moralića, jednog od najbogatijih Hrvata, 2021. godine kupila je “Novi Žitopromet” za iznos od 3,5 do četiri miliona evra od fočanskog “Pavgorda”, u čijem posjedu je ovo mlinsko-prerađivačko preduzeće bilo svega nekoliko mjeseci.

Enver Moralić, vlasnik “Vinarije Kutjevo”, potvrdio je tada za “Nezavisne novine” da je posao sa “Novim Žitoprometom” završen te da je izvršena kupovina.

“Naša firma iz Banjaluke izvršila je kupnju, ‘Novom Žitoprometu’ pripadaju fabrika stočne hrane, pekara, silosi i to je sve kupljeno”, kazao je Moralić.

Što se tiče planova, on ističe da planiraju da obnove čitavu proizvodnju.

“Planiramo da obnovimo fabriku stočne hrane, pekaru, silose, da nastavimo s proizvodnjom, kao i da radimo s kooperantima u toj regiji”, kazao je Moralić i dodao da trenutno 20 radnika nastavlja s radom.

“S povećanjem poslovanja, mi ćemo zaposliti dodatne radnike, tako da bismo već iduće godine mogli imati između 50 i 100 radnika”, pojasnio je Moralić.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti