Od februara testna faza nove fiskalizacije – povećanje prihoda i smanjenje sive ekonomije

03.01.2024 Vijesti

Testna faza nove fiskalizacije trebalo bi da počne u februaru. Za privrednike neće značiti novi trošak. Nove kase kupuje Vlada Republike Srpske. Očekuje se povećanje prihoda i smanjenje obima sive ekonomije.

Јedna kasa za inspektore, druga za gazdu; nestanak struje ili interneta zbog kojeg kasni dnevni izvještaj; kase koje račun otkucavaju u evrima. Ovo su neki od poreskih prekršaja uočenih kao slabe tačke postojećeg sistema fiskalizacije i dio razloga za uvođenje novog. Postojeći je uspostavljen je 2008. godine. Nakon 15-ak godina stručnjaci ga opisuju jednom riječju – zastario.

– Digitalizacija u svim sferama društvenog života, poslovnog života, tako i u sferi rada poreskih uprava, sasvim na mjestu i mislim da će donijeti određene benefite – navodi Saša Grabovac iz Udruženja ekonomista SWOT.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković ističe da bez obzira da li bi po sadašnjem zakonu trebalo da imaju fiskalnu kasu ili ne, svi će biti fiskalizovani.

Novi sistem fiskalizacije pozdravljaju i privrednici. Posebno jer, kada već nameće nabavku novih uređaja, Vlada snosi i njihov trošak. Procjenjuje se da će račun iznositi oko 13 miliona maraka. Najviše primjedbi tokom izrade Zakona o fiskalizaciji imali su na to što u samom zakonu nije tačno definisano ko su to “svi” koji ulaze u sistem.

– Po prvi put biće propisana zakonska obaveza da i promet dobara na veliko ulazi u sistem fiskalizacije. Primjedbe su i na to da zakonom nije deifinsano ko će biti oslobođen fiskalizacije, već da će to biti određeno narednim podzakonskim aktima u narednom periodu – ističe potparol Privredne komore Republike Srpske Dejan Rauš.

Koji su to “svi” još nije potpuno jasno, jer podzakonski akti još nisu doneseni. Do sada su upravo veleprometnici bili oslobođeni ove obaveze. Uz njih, ni zanatlije nisu morale da posjeduju fiskalnu kasu.

– Taj promet se registruje putem, sve se plaća žiralno. Maloprodaja je ono što je kritičnp kad aje riječ o prikazivanju stvarnog prometa. Mislim da je suvišno da se fiskalizuju baš svi – navodi Grabovac.

Kako ističe Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srpske testna faza počinje u februaru, te da se nada da će do maja taj sistem biti primjenjen u praksi.

A podrazumijevaće da će Poreska uprava za otkucan račun znati u realnom vremenu i moći da ga pregleda bez izlaska na teren. Da je sistem postao previše porozan pokazuju u podaci Poreske uprave. U prva tri kvartala obavili su gotovo 3.000 kontrola i izdali više od 1.200 prekršajnih naloga vrijednih pet miliona maraka.

Navedeno tehničko rješenje značajno će uticati na povećanje discipline izdavanja fiskalnih računa i spriječiće eventualne zloupotrebe.

Za operatera novog fiskalnog sistema nedavno je izabran konzorcijum firmi “Sirius 2010”, “Aero Centar Krila” i “Mikroelektronika”. Ove firme će biti zadužene za servis i podršku fiskalnim obveznicima, po cijeni koju će, uz saglasnost Ministarstva finansija, sami određivati.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Arapi žele graditi fabriku u BiH

Al Falah Group (AFI) sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), a koje sa bavi proizvodnjom pakovanja za…

28.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti