ODUSTALI OD KUPOVINE: Kompanija “Fructa trade” nije uplatila 27,2 miliona KM za “Unis”

11.07.2022 Vijesti

Trgovački lanac “Fructa trade” iz Dervente nije uplatio 27,2 miliona KM za imovinu fabrike cijevi “Unis” u stečaju u predviđenom roku, čime pravo kupovine stiče drugorangirana ponuda.

Potvrdio je to “Glasu Srpske” novoimenovani stečajni upravnik “Unisa” Dragan Danilović, dodavši da će obavijestiti firmu “Feromaster”, čija je ponuda od 27,15 miliona maraka bila drugorangirana.

– “Frukta trejd” nije uplatila novac, niti mi se iko iz tog preduzeća javljao. Obavijestiću drugoupisanu firmu i oni imaju 30 dana da uplate iznos koji su ponudili – rekao je Danilović.

Dodao je da ukoliko nakon isteka mjesec dana firma “Feromaster” ne uplati ponuđeni iznos, imovina nekadašnjeg privrednog giganta ide ponovo na doboš.

Danilović, koji je na mjestu stečajnog upravnika zamijenio Lazu Đurđevića, rekao je da sva ova dešavanja odugovlače stečajni postupak, te da je pitanje kada će stečaj biti okončan.

Zašto nisu uplatili izlicitirani iznos, iako su važili za najozbiljnijeg kupca, juče nismo uspjeli saznati u kompaniji “Frukta trejd”, s obzirom na to da vlasnik Duško Reljić nije odgovarao na pozive.

“Glas” je ranije pisao da je ovaj trgovački lanac otkupio 31 milion maraka priznatih potraživanja kompanije “Heta”, čime su postali jedan od najvećih povjerilaca u “Unisu”.

Problemi u fabrici cijevi trajali su godinama. Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja, koji je usvojen 2017. godine, trebalo je da dugovanja budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala, pa je u veoma kratkom roku propao.

Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća procijenjena je na više od 40 miliona maraka.

Prva prodaja je propala jer nije bilo ponuda, a potom je drugo usmeno nadmetanje održano 6. juna, kada je imovina bila ponuđena za 13,5 miliona maraka i pojavila su se četiri kupca, od kojih je najbolju ponudu dala kompanija “Frukta trejd”, odnosno duplo više od najniže cijene.

Akcije
Jedan od bivših radnika “Unisa” Branko Rauković rekao je ranije da je to propalo preduzeće vlasnik akcija i u jednoj litvanskoj firmi i da se i to pokušava unovčiti.

– Priča se i o nekim akcijama u Njemačkoj. Ogromna je imovina, a i kada sve to unovče, radnici od toga neće vidjeti ni fening – kazao je Rauković.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti