Pero Ćorić: Privreda u RS ove godine napravila značajne iskorake

27.12.2021 Vijesti

Poreska uprava RS je ove godine ostvarila ukupan prihod od oko 2,5 milijardi KM, što je za 217 miliona KM više nego lani.

Kazao je ovo Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS, tokom tradicionalnog novogodišnjeg prijema za novinare organizovanog danas u Banjaluci.

Ćorić je naveo da je ohrabrujuće što je privreda u RS ove godine imala značajne iskorake.

“To znači da smo se nekako privikli na pandemiju virusa korona i našli načine kako da se bolje organizujemo i bolje radimo i pored svih problema”, kazao je Ćorić, dodajući da je tome pomogao i oporavak najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Republike Srpske.

“To su države Evropske unije i Srbija. Tako smo u prvih 10 mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine imali rast fizičke proizvodnje od 12,8 odsto. Tokom prvih deset mjeseci ove godine u odnosu na isti periodu lani, Srpska je imala značajan rast izvoza za 800 miliona KM, kao i povećanje uvoza za 830 miliona KM, znači povećali smo spoljno-trgovinski deficit za 35 miliona KM”, rekao je Ćorić, dodajući da je nerealno upoređivati 2020. godinu s ovom godinom, ali da su svi parametri obećavajući.

“Možemo konstatovati da smo s ovim pokazateljima u 2021. dostigli 2018. godinu, što daje optimizam da ćemo u narednim godinama imati bolje rezultate”, naveo je Ćorić.

Dodao je da se u narednom periodu mora uraditi dodatni napor da se privreda oporavi… “Da uđemo u proces digitalizacije i tehnološkog osavremenjavanja privrede. Privredna komora RS je u protekle dvije godine, zajedno sa ministarstvima u Vladi RS, radila na digitalizaciji privrede. Formirali smo i Centar za digitalnu transformaciju, postigli smo zaista velike rezultate u ovakvim uslovima”, kazao je Ćorić te dodao da se radilo i na edukaciji, kao i da je veliki problem privrede u RS nedostatak radne snage.

(Nezavisne)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odlične mogućnosti za privrednu saradnju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privredne komore iz Nižnjeg Novgoroda Ivan…

22.05.2024 Vijesti

Domaće firme prate svjetske trendove

Dijelovi za auto-industriju i montažu stolarije, led sportski semafori i razni softveri izrađeni u Srpskoj, koji…

22.05.2024 Vijesti

Projekat od 100 mil EUR sve bliže realizaciji – Na javnom uvidu procjena uticaja Solarne elektrane Sokolac na životnu sredinu

Solarna elektrana na Sokocu – Sokolac 100 MW, čija je izgradnja najavljena prije godinu dana upisom u registar…

22.05.2024 Vijesti

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti