Petričević – Filipović: Privrednicima iz Srpske omogućiti sigurno tržište

08.12.2020 Vijesti

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je opredjeljenje Vlade Srpske i resornog ministarstva da se unaprijedi saradnja sa Predstavništvom Srpske u Austriji da bi privrednicima iz Srpske koji su izvozno orijentisani obezbijedili sigurno tržište i poslove.

Petričević je naveo da saradnja treba da omogući da strani investitori ulažu u Srpsku, da traže partnere i mogućnost da pokrenu poslove.

On je naglasio da Vlada Srpske i resorno ministarstvo imaju veoma značajnu saradnju sa svim predstavništvima Srpske u svijetu.

“Upravo smo u nekoj fazi pregovora sa predstavništvom u Rusiji na procesu zapošljavanja naše tekstilne industrije”, rekao je Petričević novinarima u Banjaluci, gdje je razgovarao sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladenom Filipovićem.

Petričević je naveo da je na sastanku razgovarano i o predstavljanju privrednih subjekata iz Srpske na tržištu Austrije, te da je dostavljen promotivni film i brošure, a cilj je da u najboljem svjetlu budu predstavljeni kapaciteti Srpske i svih sektora industrije.

Filipović je rekao da Predstavništvo aktivno učestvuje u predstavljanju privrede Srpske u Austriji i privlačenju stranih investicija.

“Na usluzi smo našim privrednicima i smatram da zajedno možemo da proširimo kapacitet i potencijale koji se nude na austrijskom tržištu”, naveo je Filipović.

On je rekao da je Predstavništvo pripremilo plan za narednu godinu koji sadrži biznis registar, koji omogućava da se firme iz Srpske predstave na njemačkom jeziku u Austriji, te da se identifikuju one sa kojima Predstavništvo direktno komunicira, kao i nadogradnju cijele priče u kontekstu prezentacije Srpske u Austriji.

“S druge strane, pričali smo o već ostvarenim kontaktima u austrijskoj privredi i investicijama koje su došle iz Austrije. `Pelag grupacija` je prošle godine investirala više od osam miliona KM u Laktaše, a ove godine je odvojeno još dva miliona KM za pripremne investicije u Srpcu”, istakao je Filipović.

Filipović je naveo da je u biznis registru trenutno 30 firmi koje nude usluge posredstvom Predstavništva Srpske u Austriji.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Derventski “Unis” ponovo pokreće proizvodnju

Nakon višegodišnjeg zastoja u radu i provedenog stečaja, proizvodnja u Fabrici cijevi “Unis” iz Dervente ove…

28.09.2023 Vijesti

Najviše turista u Srpsku stiglo iz Turske

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Republiku Srpsku je u avgustu posjetilo 31.530 stranih turista, među…

28.09.2023 Vijesti

Elektrana u Sokocu dobila saglasnost Elektroprenosa BiH

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da ga je kompanija Ener stejt obavijestila da je otkupila…

28.09.2023 Vijesti

Višković: Srpska nudi dobre uslove za investiranje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da Srpska nudi izuzetno dobre uslove…

27.09.2023 Vijesti