Petričević – Filipović: Privrednicima iz Srpske omogućiti sigurno tržište

08.12.2020 Vijesti

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je opredjeljenje Vlade Srpske i resornog ministarstva da se unaprijedi saradnja sa Predstavništvom Srpske u Austriji da bi privrednicima iz Srpske koji su izvozno orijentisani obezbijedili sigurno tržište i poslove.

Petričević je naveo da saradnja treba da omogući da strani investitori ulažu u Srpsku, da traže partnere i mogućnost da pokrenu poslove.

On je naglasio da Vlada Srpske i resorno ministarstvo imaju veoma značajnu saradnju sa svim predstavništvima Srpske u svijetu.

“Upravo smo u nekoj fazi pregovora sa predstavništvom u Rusiji na procesu zapošljavanja naše tekstilne industrije”, rekao je Petričević novinarima u Banjaluci, gdje je razgovarao sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladenom Filipovićem.

Petričević je naveo da je na sastanku razgovarano i o predstavljanju privrednih subjekata iz Srpske na tržištu Austrije, te da je dostavljen promotivni film i brošure, a cilj je da u najboljem svjetlu budu predstavljeni kapaciteti Srpske i svih sektora industrije.

Filipović je rekao da Predstavništvo aktivno učestvuje u predstavljanju privrede Srpske u Austriji i privlačenju stranih investicija.

“Na usluzi smo našim privrednicima i smatram da zajedno možemo da proširimo kapacitet i potencijale koji se nude na austrijskom tržištu”, naveo je Filipović.

On je rekao da je Predstavništvo pripremilo plan za narednu godinu koji sadrži biznis registar, koji omogućava da se firme iz Srpske predstave na njemačkom jeziku u Austriji, te da se identifikuju one sa kojima Predstavništvo direktno komunicira, kao i nadogradnju cijele priče u kontekstu prezentacije Srpske u Austriji.

“S druge strane, pričali smo o već ostvarenim kontaktima u austrijskoj privredi i investicijama koje su došle iz Austrije. `Pelag grupacija` je prošle godine investirala više od osam miliona KM u Laktaše, a ove godine je odvojeno još dva miliona KM za pripremne investicije u Srpcu”, istakao je Filipović.

Filipović je naveo da je u biznis registru trenutno 30 firmi koje nude usluge posredstvom Predstavništva Srpske u Austriji.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti