Petričević – Filipović: Privrednicima iz Srpske omogućiti sigurno tržište

08.12.2020 Vijesti

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je opredjeljenje Vlade Srpske i resornog ministarstva da se unaprijedi saradnja sa Predstavništvom Srpske u Austriji da bi privrednicima iz Srpske koji su izvozno orijentisani obezbijedili sigurno tržište i poslove.

Petričević je naveo da saradnja treba da omogući da strani investitori ulažu u Srpsku, da traže partnere i mogućnost da pokrenu poslove.

On je naglasio da Vlada Srpske i resorno ministarstvo imaju veoma značajnu saradnju sa svim predstavništvima Srpske u svijetu.

“Upravo smo u nekoj fazi pregovora sa predstavništvom u Rusiji na procesu zapošljavanja naše tekstilne industrije”, rekao je Petričević novinarima u Banjaluci, gdje je razgovarao sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladenom Filipovićem.

Petričević je naveo da je na sastanku razgovarano i o predstavljanju privrednih subjekata iz Srpske na tržištu Austrije, te da je dostavljen promotivni film i brošure, a cilj je da u najboljem svjetlu budu predstavljeni kapaciteti Srpske i svih sektora industrije.

Filipović je rekao da Predstavništvo aktivno učestvuje u predstavljanju privrede Srpske u Austriji i privlačenju stranih investicija.

“Na usluzi smo našim privrednicima i smatram da zajedno možemo da proširimo kapacitet i potencijale koji se nude na austrijskom tržištu”, naveo je Filipović.

On je rekao da je Predstavništvo pripremilo plan za narednu godinu koji sadrži biznis registar, koji omogućava da se firme iz Srpske predstave na njemačkom jeziku u Austriji, te da se identifikuju one sa kojima Predstavništvo direktno komunicira, kao i nadogradnju cijele priče u kontekstu prezentacije Srpske u Austriji.

“S druge strane, pričali smo o već ostvarenim kontaktima u austrijskoj privredi i investicijama koje su došle iz Austrije. `Pelag grupacija` je prošle godine investirala više od osam miliona KM u Laktaše, a ove godine je odvojeno još dva miliona KM za pripremne investicije u Srpcu”, istakao je Filipović.

Filipović je naveo da je u biznis registru trenutno 30 firmi koje nude usluge posredstvom Predstavništva Srpske u Austriji.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti