Podrška ruralnom razvoju i poljoprivredi u Republici Srpskoj

15.02.2021 Vijesti

Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, s ciljem unapređenja životnog standarda domaćinstava u manje razvijenim seoskim područjima Republike Srpske, predložili su Odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede /IFAD/ po Projektu razvoja seoskog preduzetništva i poljoprivrede.

Nakon što je Vlada utvrdila Prijedlog odluke, on je upućen u Narodnu skupštinu Republike Srpske i biće razmatran u nastavku 14. redovne sjednice, rečeno je Srni u Ministarstvu finansija.

U Ministarstvu finansija naglašavaju da je ovaj projekat namijenjen za podršku programima i projektima seoskih domaćinstava u manje razvijenim i nerazvijenim opštinama Republike Srpske, čija će realizacija doprinijeti poboljšanju ekonomskih mogućnosti seoskog stanovništva i s ciljem ostanka mladih na selu.

“Značajno je da će ovim projektom biti obuhvaćeni mali poljoprivredni proizvođači i druge kategorije seoskog stanovništva, prvenstveno nezaposleni mladi ljudi i žene na selu, a koji još nisu povezani s tržištem. Podsektori koji će biti podržani u okviru projekta su voće i povrće, šumski plodovi, pčelarstvo, ljekobilje i, u ograničenoj mjeri, mljekarstvo”, pojašnjavaju u Ministarstvu finansija.

Planirano je da projekat obuhvati 8.560 domaćinstava, a još oko 5.000 domaćinstava će imati indirektnu korist, posebno od ulaganja u infrastrukturu.

Od posebnog značaja je činjenica da će biti podržana slabije razvijene jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

Ukupna vrijednost ovog projekta za Republiku Srpsku je 6.394.800 evra, a biće realizovan kreditnim sredstvima IFAD-a u iznosu od 4.724.800 evra, dok će Vlada Republike Srpske obezbijediti sredstva u iznosu do 1.670.000 evra za plaćanje poreza, doprinosa i drugih dažbina.

“Za finansiranje prihvatljivih poslovnih planova putem modela udruživanja javnih i privatnih finansijskih sredstava predviđeno je angažovanje dodatnih sredstava u iznosu od 919.000 evra od lokalnih zajednica i 3.732.000 evra iz privatnog sektora, učešćem proizvođačkih organizacija, poljoprivrednih preduzeća i ostalih korisnika”, istakli su u Ministarstvu finansija.

Uslovi zaduživanja po ovoj odluci su povoljni, jer je rok otplate 18 godina, uz povoljnu kamatnu stopu IFAD-a, te odgođenim rokom plaćanja do tri godine.

Projekat će biti realizovan posredstvom Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede do sada je kroz projekte s ciljem razvoja ruralnih zajednica Republike Srpske uložio ukupno 54,2 miliona KM.

Ovi projekti su se odnosili na ulaganja u seosku i tržišnu infrastrukturu, nabavku opreme za poljoprivredna udruženja i zadruge, plasman kreditne linije za poljoprivredne proizvođače, mala i srednja preduzeća i startap pakete namijenjene malim poljoprivrednim proizvođačima.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima koji se odnose na lokalne zajednice, IFAD je izdvojio 15,3 miliona KM, asfaltirano je ili popravljeno 219 kilometara puteva, sanirane su škole i vodovodi, rađeno je na sistemima za navodnjavanje, čišćenju odvodnih kanala, a obuhvaćene su gotovo sve seoske sredine u Republici Srpskoj.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Na poljima Srpske proljećna sjetva u punom jeku

Izostanak padavina i visoke temperature u prethodnom periodu, ubrzale su rokove sjetve kukuruza, koja je na području…

15.04.2024 Vijesti

Trebinje uskoro potpisuje ugovor o obilaznici vrijedan 5 mil KM – Nastavljaju se radovi na putu Žegulja-Stolac

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će narednih dana biti potpisan ugovor o izgradnji velike obilaznice…

15.04.2024 Vijesti

Mađarska ulaže u Gradišku – izgradnja najsavremenijeg kanalizacionih sistema (VIDEO)

Ekonomski forum u Banjaluci pokazao je da je Mađarska odlučna da realizuje brojne projekte u Republici Srpskoj, a za…

15.04.2024 Vijesti

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti