Pojačan izvoz spas za domaće privrednike

11.06.2021 Vijesti

Plasman robe iz Republike Srpske u inostranstvo u prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 1,306 milijardi maraka, dok je vrijednost izvoza u aprilu od 352 miliona KM viša za 61,2 odsto nego u aprilu lani.

Pokazali su to podaci Republičkog zavoda za statistiku, u kojima se navodi da je u aprilu ove godine u odnosu na april lani vrijednost izvezene robe u Italiju veća za 123,8 odsto, Srbiju za 88,1 odsto, Sloveniju za 64,5 odsto, Hrvatsku za 44,9 odsto, Njemačku za 43,1 odsto i Austriju za 33, 9 odsto.

Uvoz u prvom kvartalu ove godine iznosio je 1,575 milijardi KM.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kazao je da ne čudi što je izvoz za preko 60 odsto povećan u aprilu ove godine u odnosu na lani.

“Prošle godine je u aprilu bio potpuni lockdown ne samo na nama najvažnijim tržištima, nego i na domaćem tržištu”, ističe Blagojević.

Prema njegovim riječima, privreda se na evropskim tržištima stabilizovala, što se direktno odrazilo na poslovanje naših privrednih društava kojima su ta tržišta dominantna za plasman njihove robe.

“Plasman naše robe u Italiju povećan je za preko 100 odsto, a to takođe ne čudi jer je to najznačajniji tržišni partner i uvijek je u vrhu spoljnotrgovinskih partnera sa RS”, kazao je Blagojević za “Nezavisne”.

Ističe da su sigurno ohrabrujući podaci da raste procenat izvoza.

“Povećanje izvoza pokazuje da je nastavljen trend oporavka i rasta prerađivačke industrije, koji je počeo prošle godine. Dobro je da domaća preduzeća koja su izvozno orijentisana imaju posla, jer na taj način se popravlja spoljnotrgovinska slika”, kazao je Blagojević.

Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS, kazao je da je april prošle godine bio najteži mjesec u cijeloj godini, te da je privreda bila skoro obustavljena, ali i plasman robe je bio jako otežan.

“Sigurno je da je s poboljšanjem epidemiološke situacije i privreda počela da se oporavlja”, kazao je Ćorić.

Da se osjeti da je privrednicima u ovoj godini bolje poslovanje, složio se i Radenko Bubić, direktor Fabrike obuće “Dermal”.

“Stabilizacijom situacije u Evropi privrednici u Srpskoj dobili su nove poslovne prilike, zbog čega je izvoz znatno povećan u odnosu na prošlu godinu. Izvoz je za domaće privrednike jedini spas”, kazao je Bubić.

Ističe da u ovoj godini oni već imaju novih kupaca koji su zainteresovani za njihove proizvode.

“Mi uglavnom radimo za tržište EU i većina naših kupaca je iz Italije, Njemačke i Austrije”, kazao je Bubić i istakao da su od počeka ove godine zaposlili oko 70 novih radnika.

Veća prosječna plata

Iz Republičkog zavoda za statistiku saopštili su da je prosječna neto plata u Republici Srpskoj u aprilu iznosila 978 KM i u odnosu na isti mjesec lani nominalno je bila veća za 3,4 odsto, a realno za 2,8 odsto.

Cijene usluga i proizvoda koji se koriste za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu ove godine u odnosu na isti mjesec lani u prosjeku su bile više za 0,6 odsto, dok su u odnosu na mart ove godine u prosjeku bile niže za 0,7 odsto, navodi se u saopštenju.

(Nezavisne)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Farma muznih krava porodice Lakić – primjer uspjeha u proizvodnji mlijeka (VIDEO)

Farma muznih krava porodice Lakić iz semberskog sela Batković primjer je kako se vrijednim radom, dobrom genetikom i…

26.02.2024 Vijesti

Privreda Srpske uspješno se predstavila na sajmu u Beogradu (VIDEO)

Turistička privreda Republike Srpske uspješno se predstavila na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji je…

26.02.2024 Vijesti

Posluju samostalni preduzetnici, obezbijeđeni i podsticaji

U Republici Srpskoj u oblasti zanatstva uglavnom posluju subjekti registrovani u formi samostalnog preduzetnika, te im…

26.02.2024 Vijesti

Čubrilović: Prva varijanta izgradnje brzog puta oko 1,3 milijarde evra

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Zvorniku da je procijenjena ukupna…

22.02.2024 Vijesti