Poljoprivrednici da ažuriraju podatke radi ostvarenja prava na podsticaje

11.02.2021 Vijesti

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pozvalo je poljoprivrednike da ažuriraju podatke u Registru poljoprivrednih gazdinstava i Registru korisnika podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede i sela u Srpskoj, što je jedan od uslova za ostvarivanje prava na korištenje novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela.

Iz Ministarstva podsjećaju i da su nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava obavezni Poreskoj upravi Republike Srpske prijaviti obavezu doprinosa za 2020. godinu u skladu sa propisima o doprinosima, te izmiriti obaveze po osnovu naknade za protivgradnu zaštitu za 2020. godinu u skladu sa propisima o protivgradnoj zaštiti.

– S obzirom na stanje u vezi sa epidemijom izazvanom virusom korona apelujemo na poljoprivrednike da, poštujući sve epidemiološke mjere, na vrijeme izvrše svoje obaveze kako se pred sami istek roka ne bi stvarale gužve, te kako bi podsticaji mogli da budu pravovremeno obračunati – saopšteno je iz resornog ministarstva.

Poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar gazdinstava svake godine, od 1. januara do 15. maja, obavezno prijavljuju nadležnoj organizacionoj jedinici Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge podatke o načinu korištenja registrovanog zemljišnog posjeda, to jeste podatke o zasijanim, odnosno zasađenim poljoprivrednim kulturama na registrovanom poljoprivrednom zemljištu i vrstama i trenutnom brojnom stanju stočnog fonda.

To propisuje Uredba o upisu u Registar, upis i vođenje registra obavlja APIF, a upis u Registar gazdinstava ili u Registar korisnika je dobrovoljan i besplatan.

Porodično gazdinstvo upisuje se u Registar gazdinstava kao komercijalno ili kao nekomercijalno gazdinstvo.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti

Košarac: Važna primjena čiste energije u regionima zimskih turističkih destinacija

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ukazao je danas na značaj primjene čiste energije u…

12.06.2024 Vijesti

Mermer-kop iz Čelinca proširuje kamenolom Zeleni vir za eksploataciju novih količina serpentinita

Preduzeće Mermer-kop iz Čelinca podnijelo je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS…

11.06.2024 Vijesti

Privredna komora Srpske osnovala Centar za digitalnu transformaciju

Privredna komora Republike Srpske osnovala je Centar za digitalnu transformaciju, radi podizanja nivoa konkurentnosti i…

11.06.2024 Vijesti