Potpisan ugovor o izgradnji auto-puta Vukosavlje – Brčko

24.08.2022 Vijesti

U Banjaluci je danas potpisan ugovor o finansiranju, projektovanju i izgradnji dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko.

Ugovor su predstavnicima kineske državne korporacije za građevinsko inženjerstvo potpisali predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza i Autoputeva Republike Srpske.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je rekao da je potpisivanje ugovora o finansiranju, projektovanju i izgradnji dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko od velikog značaja za Republiku Srpsku, te da će za nekoliko dana početi prvi radovi na ovoj dionici.

Dodik je istakao da očekuje da će ova dionica auto-puta biti izgrađena prije roka i da to pokazuje sposobnost Republike Srpske da može da pregovara i da izvodi ovako zahtjevne infrastrukturne projekte.

Dodik je naglasio da podržava stav premijera Republike Srpske Radovana Viškovića da se što prije razgovara sa ovom kineskom kompanijom i da se u formi koncesije riješi izgradnja dionice auto-puta Doboj-Vukosavlje, napominjući da je ovo dio auto-puta Banjaluka-Bijeljina-Beograd.

– Most na Savi kod Rače se završava. Počeli su radovi na dionici auto-puta od Rače do Bijeljine – napomenuo je srpski član Predsjedništva BiH.

On je rekao da se dogovara izgradnja auto-puta Vukosavlje-Lončari, navodeći da se sa ovom kineskom kompanijom pregovara i o izgradnji dijela auto-puta od Vršana do petlje u Bijeljini, te da je cilj Republike Srpske da se u narednih četiri do pet godina završi čitava dionica auto-puta od Doboja-Bijeljine do Rače.

Dodik je podsjetio da je ova komanija radila na izgradnji Termoelktrane “Stanari”, uspješno i kvalitetno, gdje je emisija štetnih gasova svedena na statističku grešku zahvaljujući tehnologiji iz Kine.

Prema njegovim riječima, Srpska želi izgradnju auto-puta ili brze ceste Bijeljina-Zvornik, te prema Sokocu-Palama gdje bi se trebali spojiti sa trasom koja ide od Višegrada do Istočnog Sarajeva.

– Radimo studije da se od Višegrada okrenemo prema Rudom i Foči, te da preko Zelengore dođemo do Trebinja – istakao je Dodik.

On je rekao da očekuje da će iduće godine biti potpisan ugovor o izgradnji auto-puta Trebinje-Gacko.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će 31. avgusta biti ozvaničen početak izgradnje dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko dužine 33 kilometra, a vrijednost radova iznosi 650 miliona KM bez PDV-a.

Višković je rekao da je Republika Srpska veliko gradilište, te da danas u Banjaluci potpisani ugovor sa najpovoljnijim izvođačem – Kineskom državnom korporacijom za građevinsko inženjerstvo za ovu dionicu obuhvata sve radnje od projektovanja do izgradnje.

On je istakao da je prioritet u Prostornom planu Republike Srpske nastavak izgradnje auto-puta od Doboja prema Rači i da od evropskih finansijskih institucija za putnu infrastrukturu nije bilo interesa za finansiranje izgradnje dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko, jer smatraju da Republika Srpska time pravi paralelni put u odnosu na Hrvatsku.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je danas da je cilj Srpske da se što prije spoji Banjaluka i Beograd modernom saobraćajnicom kako bi privreda imala brže i sigurnije puteve i mogućnost da bude konkurentnija u odnosu na privredno okruženje.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Јavnog preduzeća Autoputevi Republike Srpske Slobodan Stanarević rekao je novinarima da potpisani ugovor podrazumijeva izgradnju dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko dužine 33 kilometra sa tri petlje i jednim odmorištem.

Dionica auto-puta Vukosavlje-Brčko duga je 33 kilometra i dio je auto-puta koji će povezati Republiku Srpsku i Srbiju.

(RTRS)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U srijedu počinju radovi na plinovodu Pale-Jahorina, za projekat izdvojeno 15 mil KM

Početak radova na distributivnom plinovod Pale-Jahorina, jednom od najznačajnijih događaja za gasni sistem ovog…

18.06.2024 Vijesti

Republika Srpska jača saradnju sa Mađarskom u oblasti OIE

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske razgovarao je u Banjaluci, sa Peterom Holicom, zamjenikom…

18.06.2024 Vijesti

Odličan rod šljive u ugljevičkom kraju

U ugljevičkim selima počela berba ranih sorti šljiva. Najveći dio ovog voća biće izvezen u zemlje zapadne Evrope,…

17.06.2024 Vijesti

Ćorić: Privredna saradnja biće daleko veća

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da će zaključci u Deklaraciji usvojenoj na…

17.06.2024 Vijesti