Prerađivači voća i povrća sezonu privode kraju: Poskupljenja nisu zaustavila domaće pogone

16.11.2022 Vijesti

Održati proizvodnju i ne ugasiti pogone bio je najveći izazov za domaće prerađivače usljed enormnog poskupljenja stakla i svega ostalog što je obilježilo sezonu koju privode kraju, a u kojoj su preradili hiljade tona domaćeg voća i povrća.

Sagovornici “Glasa Srpske” ističu da je u vrijeme krize najteže očuvati kontinuitet proizvodnje, ali da su u tome uspjeli.

Direktor prehrambene industrije “Sava Semberija” iz Bijeljine Stevo Filipović rekao je da su preradili oko 4.000 tona sirovine, što je nešto manje nego proteklih godina, ali da je najvažnije da su sačuvali posao i kooperante, te da na tržište plasiraju kvalitetne proizvode na koje su potrošači navikli.

– Sirovine je bilo dovoljno na domaćem tržištu, sve smo kupovali od domaćih poljoprivrednika, od Podgradaca, preko Lijevča polja, Posavine, Podrinja do Semberije i bez obzira na sve izazove najvažnije je da nismo prekinuli proizvodnju i da sezonu polako privodimo kraju – rekao je Filipović.

Dodao je da trenutno ovo preduzeće pakuje list kupusa i spremaju za Ujedinjene Arapske Emirate.

– Podigli smo cijene svojih proizvoda ali je inflacija tolika da sve i da poskupimo još ne bismo sustigli ovo poskupljenje materijala. Bolje da poslujemo i s gubitkom, nego da smo ugasili mašine i da nismo uopšte imali proizvodnju – rekao je Filipović.

Izazovna godina bila je i za banjalučku kompaniju “Vitaminka” koja uspješno posluje 75 godina.

– Povećali smo obim proizvodnje. Naredne godine planiramo rebrendiranje proizvoda, te mnogo veću promociju našeg brenda, tako da smo se u ovoj sezoni spremili i uzeli veće zalihe sirovine – rekao je pomoćnik direktora marketinga u “Vitaminki” Bojan Mijatović.

Podsjetio je na novi proizvod ajvar s pečenom paprikom, koji je našao put do kupaca, a uskoro će, kazao je Mijatović, na tržište plasirati još neke novitete.

– Podizali smo cijene svojih proizvoda s obzirom na to da je poskupjelo sve što nam je potrebno u proizvodnji, od stakla, do svega ostalog. Konkurentni smo sa cijenom i dalje, a o kvalitetu je suvišno i govoriti, to kupci najbolje znaju – kazao je Mijatović.

Troškovi

Stevo Filipović je rekao da je usljed rasta cijene gasa poskupjelo i sve ostalo.

– Primjera radi, sve staklare u svijetu rade na gas tako da je došlo do globalnih problema i poskupljenja. Mazut smo ranije plaćali oko 16.000 maraka za cisternu, a sada oko 50.000 KM, ulje smo plaćali 1,37 KM po litru, ove godine 4,47 maraka, zatim staklena ambalaža je poskupjela 115 odsto kao i sve folije istakao je Filipović, a piše Glas Srpske.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti