Primjena sistema dualnog obrazovanja daje rezultate

09.03.2023 Vijesti

Primjena sistema dualnog obrazovanja u Republici Srpskoj pokazala je dobre rezultate, a cilj je da privredni subjekti obuče kvalitetnu radnu snagu kako bi mladi ostali u Srpskoj i radili u domaćim preduzećima, rečeno je u Banjaluci na promociji dobre prakse u okviru ovog sistema obrazovanja.

Na promociji kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture, Privredne komore Srpske, preduzeća, te srednjih škola istaknuto je da je potrebno poboljšati kvalitet praktične nastave kako bi preduzeća riješila problem nedostatka kvalitetnog kadra.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Јasmina Boloban rekla je da resorno ministarstvo intenzivno razvija sistem dualnog obrazovanja i da se trenutno preduzimaju aktivnosti na poboljšanju kvaliteta praktične nastave u srednjim stručnim i tehničkim školama.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Đorić rekao je da su preduzeća koja imaju razvijene službe za ljudske resurse prepoznale da je jedno od rješenja primjena dualnog sistema obrazovanja, te je dodao da je u 80 preduzeća obučeno 150 mentora.

Đorić kaže da je u posljednjih nekoliko godina napravljen veliki iskorak kada je riječ o prilagođavanju profila zanimanja potrebama privrede tako da je broj od 200 zanimanja smanjen na 100.

Nebojša Gračanin iz laktaške firme “Kolektor” rekao je da ova firma posljednjih godina sarađuje sa Mašinskom školom iz Prijedora, te se obavezela da će svi školovani alatničari biti primljeni na praksu.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odlične mogućnosti za privrednu saradnju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privredne komore iz Nižnjeg Novgoroda Ivan…

22.05.2024 Vijesti

Domaće firme prate svjetske trendove

Dijelovi za auto-industriju i montažu stolarije, led sportski semafori i razni softveri izrađeni u Srpskoj, koji…

22.05.2024 Vijesti

Projekat od 100 mil EUR sve bliže realizaciji – Na javnom uvidu procjena uticaja Solarne elektrane Sokolac na životnu sredinu

Solarna elektrana na Sokocu – Sokolac 100 MW, čija je izgradnja najavljena prije godinu dana upisom u registar…

22.05.2024 Vijesti

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti