Prva emisija zelenih obveznica na Banjalučkoj berzi

05.09.2023 Vijesti

“Naša Banka” biće prva banka u regiji koja će emitovati ESG obveznice na lokalnoj berzi, a planirani iznos je sedam miliona KM

Banjalučka Naša Banka biće prva banka u Bosni i Herceegovini koja će emitovati zelene, odnosno ESG (okolišno, društveno i korporativno upravljanje) obveznice.

Naša banka će emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi nastojati prikupiti sedam miliona KM  koje namjerava upotrijebiti za odobravanje kredita za proizvode povezane sa održivim razvojem, odnosno sa smanjenjem CO2 emisija.

Na ovaj način banjalučka banka, koju je nedavno preuzeo novosadski Galens Invest, postaće prva finansijska institucija u regiji koja je na lokalnoj berzi prikupila sredstva. Do sada je zelene obveznice jedino emitovala ljubljanska NLB, ali na međunarodnom tržištu, odnosno na berzi u Luksemburgu, u iznosu od 500 miliona evra.

Naša Banka emitovaće 70.000 obveznica pojedinačne nominalne vrijednosti 100 KM, ukupne nominalne vrijednosti 7.000.000 KM. Dospijeće emisije je sedam godina, a kamatna stopa na godišnjem nivou iznosi 5,15 odsto.

Cijena po kojoj investitori upisuju i uplaćuju obveznice formiraće se na berzi, po metodi kontinuirane javne ponude (višestruke cijene) u skladu sa Pravilima Banjalučke berze, s tim da će prodajni nalog biti unesen po cijeni od 100 KM.

Emisija će se smatrati uspješnom ako u roku predviđenom za upis i uplatu bude upisano i uplaćeno najmanje 60 odsto ponuđenih obveznica.

Iz Naše Banke navode da je cilj prve emisije ESG obveznica smanjenje emisije CO2, a prikupljenim novcem kroz dvije kreditne linije finansirat će se dugoročni krediti za nabavku  proizvoda koji rezultiraju smanjenjem CO2 emisija za fizička lica i za pravna lica.

“Namjena tih kredita je, između ostalog, vezana za nabavku toplotnih pumpi, solarnih panela, električnih automobila, kao i sve ostale namjene koje dovode do umanjenja emisije CO2, uz mogućnost refinansiranja faktura za osnovna sredstva plaćena najviše 12 mjeseci od datuma podnošenja zahtjeva za kredi”t, navode u Našoj banci.

Očekivani efekti su jačanje i disperzija kreditnog portfolija kao i jačanje pozicije banke na tržištu finansijskih usluga uopšte, te zadovoljavanje potreba klijenata na tržištu BiH, kao i uključenje u primjenu ESG principa u poslovanju banke.

Validator koji će utvrditi ispunjenost ciljeva prve emisije ESG obveznica je kompanija ENOVA iz Sarajeva, prenosi Indikator.ba.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Derventski “Unis” ponovo pokreće proizvodnju

Nakon višegodišnjeg zastoja u radu i provedenog stečaja, proizvodnja u Fabrici cijevi “Unis” iz Dervente ove…

28.09.2023 Vijesti

Najviše turista u Srpsku stiglo iz Turske

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Republiku Srpsku je u avgustu posjetilo 31.530 stranih turista, među…

28.09.2023 Vijesti

Elektrana u Sokocu dobila saglasnost Elektroprenosa BiH

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da ga je kompanija Ener stejt obavijestila da je otkupila…

28.09.2023 Vijesti

Višković: Srpska nudi dobre uslove za investiranje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da Srpska nudi izuzetno dobre uslove…

27.09.2023 Vijesti