Prva emisija zelenih obveznica na Banjalučkoj berzi

05.09.2023 Vijesti

“Naša Banka” biće prva banka u regiji koja će emitovati ESG obveznice na lokalnoj berzi, a planirani iznos je sedam miliona KM

Banjalučka Naša Banka biće prva banka u Bosni i Herceegovini koja će emitovati zelene, odnosno ESG (okolišno, društveno i korporativno upravljanje) obveznice.

Naša banka će emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi nastojati prikupiti sedam miliona KM  koje namjerava upotrijebiti za odobravanje kredita za proizvode povezane sa održivim razvojem, odnosno sa smanjenjem CO2 emisija.

Na ovaj način banjalučka banka, koju je nedavno preuzeo novosadski Galens Invest, postaće prva finansijska institucija u regiji koja je na lokalnoj berzi prikupila sredstva. Do sada je zelene obveznice jedino emitovala ljubljanska NLB, ali na međunarodnom tržištu, odnosno na berzi u Luksemburgu, u iznosu od 500 miliona evra.

Naša Banka emitovaće 70.000 obveznica pojedinačne nominalne vrijednosti 100 KM, ukupne nominalne vrijednosti 7.000.000 KM. Dospijeće emisije je sedam godina, a kamatna stopa na godišnjem nivou iznosi 5,15 odsto.

Cijena po kojoj investitori upisuju i uplaćuju obveznice formiraće se na berzi, po metodi kontinuirane javne ponude (višestruke cijene) u skladu sa Pravilima Banjalučke berze, s tim da će prodajni nalog biti unesen po cijeni od 100 KM.

Emisija će se smatrati uspješnom ako u roku predviđenom za upis i uplatu bude upisano i uplaćeno najmanje 60 odsto ponuđenih obveznica.

Iz Naše Banke navode da je cilj prve emisije ESG obveznica smanjenje emisije CO2, a prikupljenim novcem kroz dvije kreditne linije finansirat će se dugoročni krediti za nabavku  proizvoda koji rezultiraju smanjenjem CO2 emisija za fizička lica i za pravna lica.

“Namjena tih kredita je, između ostalog, vezana za nabavku toplotnih pumpi, solarnih panela, električnih automobila, kao i sve ostale namjene koje dovode do umanjenja emisije CO2, uz mogućnost refinansiranja faktura za osnovna sredstva plaćena najviše 12 mjeseci od datuma podnošenja zahtjeva za kredi”t, navode u Našoj banci.

Očekivani efekti su jačanje i disperzija kreditnog portfolija kao i jačanje pozicije banke na tržištu finansijskih usluga uopšte, te zadovoljavanje potreba klijenata na tržištu BiH, kao i uključenje u primjenu ESG principa u poslovanju banke.

Validator koji će utvrditi ispunjenost ciljeva prve emisije ESG obveznica je kompanija ENOVA iz Sarajeva, prenosi Indikator.ba.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Na poljima Srpske proljećna sjetva u punom jeku

Izostanak padavina i visoke temperature u prethodnom periodu, ubrzale su rokove sjetve kukuruza, koja je na području…

15.04.2024 Vijesti

Trebinje uskoro potpisuje ugovor o obilaznici vrijedan 5 mil KM – Nastavljaju se radovi na putu Žegulja-Stolac

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će narednih dana biti potpisan ugovor o izgradnji velike obilaznice…

15.04.2024 Vijesti

Mađarska ulaže u Gradišku – izgradnja najsavremenijeg kanalizacionih sistema (VIDEO)

Ekonomski forum u Banjaluci pokazao je da je Mađarska odlučna da realizuje brojne projekte u Republici Srpskoj, a za…

15.04.2024 Vijesti

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti