Prva isporuka mineralnog đubriva iz Turske početkom maja

19.04.2022 Vijesti

Prva isporuka mineralnog đubriva iz Turske u BiH očekuje se početkom maja, rečeno je danas na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca sa ministrom poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpkse Borisom Pašalićem, predstavnicima federalnog resornog ministarstva i turskim ambasadorom u BiH Sadikom Babur Girginom.

Na sastanku je naglašeno da su Ministarstvo spoljne trgovine i nadležne institucije Republike Srpske sačinili okvir kako bi se obezbijedio spoljnotrgovinski promet nedostajućih količina mineralnog đubriva, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Košarac je ponovio usaglašeni stav da će od ukupne količine od 30.000 tona mineralnog đubriva, Republici Srpskoj i Federaciji BiH biti isporučeno po 14.000 tona, a Brčko distriktu 2.000 tona.

Pašalić je informisao Girgina o uvoznicima iz Republike Srpske, koji su definisali količinu i cijenu mineralnog đubriva sa turskim proizvođačima, kao i da se uskoro očekuje prva uplata uvoznika iz Srpske.

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede naglasili su da Federacija BiH (FBiH) privodi ovaj proces kraju, nakon čega je zaključeno da će se u realizaciju spoljnotrgovinskog prometa ući nakon izvršenja finansijskih transakcija.

Sagovornici su naglasili važnost nastavka provođenja redovnih agrotehničkih mjera u Republici Srpskoj i FBiH, kao i tretiranja zemljišta mineralnim đubrivom u ovom periodu, kako bi se izbjegle negativne posljedice kada su u pitanju prinosi svih poljoprivrednih kultura i njihov kvalitet.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Završena izgradnja jedne od najvećih fabrika auto dijelova u BiH – Površina veća od 26.000 m2 u poslovnoj zoni u Laktašima

Kompanija Baupartner iz Lukavca završila je izgradnju poslovno-proizvodnog objekta za Mahle Electric Drives Bosnia koji…

21.09.2023 Vijesti

Proizvodi Ljekobilje iz Ljubinja uskoro na policama u Hrvatskoj

Proizvodi preduzeća Ljbilje iz Ljubinja koje se bavi proizvodnjom i distribucijom organskih proizvoda, a djeluje pod…

21.09.2023 Vijesti

Kompanije iz Njemačke, Austrije, UAE, Turske zainteresovane za ulaganja u RS – Kinezi žele svoju banku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na marginama prvog Invest foruma u Banjaluci, razgovarao je sa…

20.09.2023 Vijesti

Korak bliže izgradnji mega solarne elektrane na Sokocu – Investicija vrijedna oko 120 miliona evra

Skupština opštine Sokolac usvojila je u utorak odluku o zoning-planu područja posebne namjene “Solarne…

20.09.2023 Vijesti