Rast kalendarski prilagođene industrijske prozivodnje

26.04.2021 Vijesti

Ukupna kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u martu u odnosu na isti mjesec prošle godine veća je za 11,4 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Kalendarski prilagođena proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u martu veća je za 76,4 odsto, kapitalnih proizvoda za 71 odsto, intermedijarnih proizvoda za 18,1 odsto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 13,6 odsto, dok je proizvodnja energije manja za 4,7 odsto.

Posmatrano prema oblastima djelatnosti, u martu ove godine u odnosu na isti mjesec lani, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u prerađivačkoj industriji ostvarila je rast od 24,4 odsto.

U istom periodu u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji zabilježen je pad od 1,7 odsto, dok je pad proizvodnje u vađenju rude i kamena bio 2,1 odsto.

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u martu u poređenju sa februarom ove godine manja je za 2,5 odsto.

Desezonirana proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u martu u odnosu na februar veća je za 12,5 odsto, kapitalnih proizvoda za 12 odsto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,5 odsto.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda u posmatranom periodu manja je za 0,9 odsto, a energije za 11 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u martu u poređenju sa februarom u prerađivačkoj industriji ostvarila je rast od 6,6 odsto, dok je u oblasti vađenja rude i kamena zabilježen pad od 1,4 odsto, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji pad je bio 17 odsto.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da podaci o stanju u kalendarski prilagođenoj industrijskoj proizvodnji govore o tome u kojoj je mjeri došlo do oporavka od negativnog uticaja epidemije virusa korona, odnosno u kojem stepenu je normalizovana tražnja, što je vidljivo posebno kada se posmatraju vrste proizvoda prema njihovoj ekonomskoj namjeni.

Ona je podsjetila da je u martu prošle godine virus korona bio prisutan u cijeloj Evropi i da su tada rapidno uvođene restriktivne mjere s ciljem suzbijanja njegovog širenja, transport je gotovo potpuno bio obustavljen, a poremećaji u nabavci i nemogućnost plasmana su potresali privredna društva.

Stojadinovićeva je navela da pad desezonirane industrijske proizvodnje može biti uzrokovan i određenim varijabilnim faktorima, naglašavajući da je važno to što i desezonirana proizvodnja u prerađivačkoj industriji Republike Srpske pokazuje rast jer je taj sektor nosilac industrijskog razvoja i okosnica izvoza.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Arapi žele graditi fabriku u BiH

Al Falah Group (AFI) sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), a koje sa bavi proizvodnjom pakovanja za…

28.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti