Rekordan rod lješnika, teško plasirati proizvode

05.07.2022 Vijesti

Rod lješnjaka na plantažama širom Bosne i Hercegovine ove godine bi mogao biti rekordan, ali proizvođači se suočavaju s problemima plasmana svojih proizvoda i viših cijena proizvodnje zbog poskupljenja goriva i đubriva.

Zoran Janjetović, vlasnik plantaže “Janjetović” iz Banjaluke, koja proizvodi brend “Zlatni lješnik”, istakao je da je trenutno u BiH ekspanzija u sadnji lješnika te da se mnogi upuštaju u ovaj posao ili proširuju proizvodnju.

“Nakon četiri ili pet godina od sadnje plantaža postaje samoodrživa, ali ipak je najveći problem doći do kupca i borimo se na sve moguće načine da ih pronađemo”, istakao je Janjetović.

Prema njegovim riječima, što se tiče održavanja plantaže, sve je poskupjelo trostruko, a cijena po kilogramu lješnika nije promijenjena tri godine.

“Na primjer, pakovanje od 100 grama košta od dvije do 2,5 KM, a otkupna cijena lješnika u rinfuznom stanju je oko 15 KM po kilogramu. Ipak, ove godine lješnik je dobro rodio u BiH, te pored ovih poskupljenja, makar možemo biti zadovoljni rodom”, istakao je Janjetović.

Nemanja Ankić, vlasnik plantaže lješnika u Čelincu, naveo je za “Nezavisne novine” da bi prema trenutnom stanju trebalo da bude dobar rod ove godine.

“Ono što je ključno jeste da ne bude grada, koji bi mogao poremetiti dobar rod. Ako se nastavi ovako, mi očekujemo rekord u rodu lješnika”, naglasio je Ankić.

Na pitanje koji su najveći problemi s kojima se suočavaju uzgajivači, Ankić odgovara da su to plasman proizvoda i neorganizovanost tržišta.

“Otkupna cijena po kilogramu lješnika će biti od 15 do 20 KM jer je cijena proizvodnje porasla zbog poskupljenja goriva i đubriva. Moje procjene su da će  biti oko 20 KM po kilogramu očišćenog ploda”, pojasnio je Ankić.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, tokom prvih šest mjeseci ove godine uvezeno je 102.049 kilograma lješnika vrijednosti 1.085.226 KM.

“U istom periodu prošle godine u BiH je došlo 96.306 kilograma lješnika ukupne vrijednosti 1.072.338 KM”, ističe se u podacima UIO BiH.

U prvih šest mjeseci ove godine iz BiH je izvezeno 10.085 kilograma lješnika ukupne vrijednosti 120.201 KM.

“Tokom prvih šest mjeseci prošle godine iz Bosne i Hercegovine je izvezeno 7.085 kilograma lješnika vrijednosti 96.721 KM”, kazali su iz UIO BiH.

U toku ove godine najviše lješnika u BiH je došlo iz Turske, i to 96.721 kilograma u iznosu od 1.018.872 KM.

“Nakon Turske, slijedi uvoz iz Njemačke u iznosu od 33.084 KM, pa Italije za 18.402 KM”, stoji u podacima UIO BiH.

(Nezavisne)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti