Republika Srpska dobija novu solarnu elektranu, Bileći godišnje pola miliona KM

04.12.2021 Vijesti

Kompanije EFT solarna elektrana (SE) Bileća i “Dongfang Electric Corporation” potpisale su ugovor za projektovanje, isporuku i izgradnju solarne elektrane Bileća instalisane snage 60 megavat-pikova. Ugovor je potpisan u četvrtak, saopšteno je iz EFT grupe.

Početak realizacije ugovora očekuje se u drugom kvartalu 2022. godine, a početak komercijalnog rada SE Bileća, sa godišnjom proizvodnjom električne energije od 100 gigavat-časova sredinom 2023. godine.

Kako je ranije saopšteno, ova firma, koja radi u okviru EFT grupe, prodavaće struju iz buduće solarne elektrane u opštini Bileća na tržištu, a trebalo bi da ima pravo i da je izvozi.

Na zvaničnoj stranici ove kompanije navodi se da je koncesija dodijeljena na 50 godina i uključuje perioSolarna elektranad projektovanja i izgradnje od tri godine i period korištenja u trajanju od 47 godina.

“Period projektovanja i izgradnje označava period za izradu tehničke dokumentacije, pribavljanje neophodnih dozvola, izgradnju, montažu opreme, ispitivanje i probni rad postrojenja do početka komercijalnog rada. Procijenjena ukupna vrijednost projekta je 43,5 miliona, evra dok se početak komercijalnog rada SE Bileća očekuje 2023. godine”, navodi se na njihovoj stanici.

Veselin Vujović, načelnik opštine Bileća, rekao je za “Nezavisne novine” da će izgradnja velike solarne elektrane Bileći donijeti benefite te da bi od velikog značaja bilo da se novim zakonom reguliše da i mali proizvođači električne energije uđu u sistem plaćanja naknada lokalnim zajednicama.

“Opština Bileća trebalo bi od solarne elektrane da dobija oko 550.000 KM na godišnjem nivou, što je za nas veliki novac. Značajno je napomenuti da je od ukupno 138 malih solarnih elektrana, koliko ih ima u RS, 61 sa područja Bileće”, naveo je Vujović.

Podsjećamo, Vlada RS je u aprilu 2020. godine firmi EFT SE Bileća dodijelila koncesiju za izgradnju i korištenje solarne elektrane na području opštine Bileća. Koncesija je dodijeljena na period od 50 godina.

“Koncesionar će, u periodu trajanja koncesije, proizvedenu električnu energiju prodavati na tržištu, uključujući i pravo izvoza. Koncesionar će, u skladu sa ugovorom, nakon izgradnje solarne elektrane, u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM/KWh, od čega će 95 odsto biti usmjereno u budžet opštine Bileća”, rečeno je tada iz Ministarstva energetike i rudarstva RS.

Dodaju da je koncesionar prije potpisivanja koncesionog ugovora u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu u iznosu od 700.000 KM.

EFT je obavezan da plaća 5,5 maraka ili 2,8 evra po megavat-satu proizvedenom u svojoj prvoj solarnoj elektrani.

Procedura dobijanja koncesije započeta je u januaru prošle godine nakon što je kompanija izrazila interesovanje, pa je Vlada proglasila poseban interes nad dijelom nepokretnosti u svom vlasništvu u toj opštini. Sadašnji koncesionar dobio je bonus u poenima za svoj prijedlog tehničkog i finansijskog rješenja.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti

Košarac: Važna primjena čiste energije u regionima zimskih turističkih destinacija

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ukazao je danas na značaj primjene čiste energije u…

12.06.2024 Vijesti

Mermer-kop iz Čelinca proširuje kamenolom Zeleni vir za eksploataciju novih količina serpentinita

Preduzeće Mermer-kop iz Čelinca podnijelo je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS…

11.06.2024 Vijesti

Privredna komora Srpske osnovala Centar za digitalnu transformaciju

Privredna komora Republike Srpske osnovala je Centar za digitalnu transformaciju, radi podizanja nivoa konkurentnosti i…

11.06.2024 Vijesti