Rusko tržište šansa za dobru zaradu proizvođača jabuka iz Srpske

20.10.2023 Vijesti

Otklanjanje prepreka za izvoz jabuka i krušaka u Rusiju voćarima u Srpskoj dalo bi vjetar u leđa da nastave ulagati i širiti proizvodnju, jer im je plasman voća u tu zemlju donosio dobru zaradu.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kazao je za “Glas Srpske” da bi proizvođačima jabuka i krušaka mnogo značilo da dođe do ponovnog plasmana njihovih proizvoda na rusko tržište.

– Za ovu godinu je kasno i da smo imali kvalitetan rod. Međutim mnogo bi nam značio neometan izvoz voća na rusko tržište iduće godine – kazao je Dojčinović, koji garantuje da bi voćari iz Srpske mogli kvalitetom da zadovolje rusko tržište.

Dodao da je da voćari u Srpskoj imaju dosta hladnjača, ali i zasada, te samo u dijelu Potkozarja, odnosno od Kozarske Dubice, Gradiške, preko Laktaša do Prijedora ima oko 3.000 hektara pod ovim voćem.

– Kada bismo imali neku garanciju da će doći do ponovnog plasmana na tržište Rusije, voćari bi sigurno više ulagali i dodatno radili na poboljšanju kvaliteta. Ako nemamo sigurno tržište, ne vrijedi nam da proizvodimo 100 odsto ekstra klasu, jer nemamo kome to da prodamo – rekao je Dojčinović i dodao da su problemi sa ruskim tržištem nastali prije više od godinu dana zbog sukoba u Ukrajini.

Prema njegovim riječima, voćari sada slabo izvoze, jer berba još nije završena, a najmanje 70 odsto voća u Srpskoj završi u preradi.

– Nekoliko velikih proizvođača, koji su imali protivgradnu zaštitu i uspjeli da sačuvaju svoje voće ovogodišnje jabuke i kruške će ostaviti u hladnjačama i tako do proljeća čekati neku bolju cijenu, mada se često zna desiti da baš tada bude čak i lošija – istakao je Dojčinović.

Voćar iz Grbavaca kod Gradiške Milenko Čekić kazao je da bi proizvođačima iz Srpske i te kako značilo kada bi voće ponovo krenulo na put ka Rusiji, jer svako dodatno tržište otvara mogućnost za pronalazak novih kupaca, a samim tim i veću zaradu.

– Voćari su i te kako imali dobru zaradu dok su jabuke i kruške izvozili u Rusiju prije nekoliko godina, međutim ko zna iz kojeg razloga je sve stalo – kazao je Čekić.

S druge strane direktor preduzeća “Agroimpeks” Nikola Vukelić kaže da je digao ruke od ruskog tržišta te da je u zamjenu pronašao nove partnere u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. +

Razgovori

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac juče je informisao svoje saradnike da je sa ruskim kolegom Antonom Šalajevom razgovarao o unapređenju spoljnotrgovinske razmjene, s fokusom na otklanjanje prepreka za izvoz krušaka i jabuka, kao i o zainteresovanosti ruskih kompanija za izvoz proizvoda životinjskog porijekla na tržište u BiH.

– U Moskvi sam takođe inicirao susret predstavnika Kancelarije za veterinarstvo i Uprave za zaštitu zdravlja bilja sa ruskim kolegama da bismo detaljno razmotrili otvorena pitanja i usaglasili jednake procedure za odobravanje izvoznih objekata, što je ruska strana i prihvatila – naveo je Košarac.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kineski investitori spremni da podrže razvoj zelene energije u Srpskoj

Pomoćnik ministra za energetski sektor u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Baštinac, i…

24.07.2024 Vijesti

BDP u Srpskoj veći za oko 50 odsto nego 2019. godine

– Bruto domaći proizvod Republike Srpske danas je za oko 50 odsto veći nego 2019. godine, rekao je danas…

22.07.2024 Vijesti

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti