Srpska dobro mjesto za investiranje i siguran kapital stranih investitora

01.11.2023 Vijesti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković otvorio je juče u Tesliću Investicionu konferenciju “Invest Srpska”, koja se održava pod sloganom “Naša vizija, jednako= Srpska”.

Poručio je, da je Srpska dobro mjesto za investiranje i da je tu siguran kapital stranih investitora. Vlada je, kaže, servis svima koji žele dobro Srpskoj.

Treća investiciona konferencija održava se u organizaciji Investiciono-razvojne banke Republike Srpske uz podršku predsjednika Milorada Dodika.

Republika Srpska ima najpovoljnije poslovno okruženje u regionu. Osim povoljnog geografskog položaja investitorima se nude i brojne poreske olakšice.

– Republika Srpska u 2023. godini ima skoro preko 500 miliona veće investicije nego u prethodnom periodu i investicioni ciklus je preko četiri milijarde. Naša je želja da privučemo što više investicija, to je način da zadržimo ljude na ovim prostorima da otvorimo što više radnih mjesta – poručio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srske.

Konferencije ovog tipa, njihova veličina nije u brojnosti posjetilaca ili učesnika, kaže Dražen Vrhovac, direktor Investiciono-razvojne banke, već u provodivosti zaključaka i zato su prve dvije konferencije bile uspješne i dale nam jasan pravac gdje treba IRB da se kreće.

Obezbijediti rast investicija u svjetlu aktuelnih globalnih dešavanja koja utiču i na privredu Srpske, jedan je od osnovnih zadataka, objašnjava ministar privrede i preduzetništva i napominje da nije slučajno Fajnenšal tajms Srpsku svrstao među deset najpoželjnijih mjesta za ulaganje.

– Mi ne možemo očekivati da neko sam dođe ovdje. Mi moramo prezentovati šta nudimo, šta je zakonska regulativa i kakva je stabilnost fiskalnog i poreskog sistema – istakao je Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske dodao je da se radi na tome da se stvori vizija što je slogan ove konferencije, “da imamo jaku Republiku Srpsku, a imaćemo je jaku onoliko koliko privreda bude jaka”.

Budžet Republike Srpske je stabilan, a ostvaren je i rast dobiti. U narednom periodu očekuje se i pad inflacije koja bi prema prognozama, na godišnjem nivou trebala biti oko šest odsto. A da bi se Srpska razvijala i da bi se povećao BDP za realizaciju kapitalnih projekata u narednom periodu, kreditna sredstva biće obezbijeđena sa istoka na kojem su uočena povoljnija tržišta kapitala u odnosu na dosadašnje kredite zapadnih međunarodnih kreditora.

– Јako nam je bitno da smanjimo uvoz jer imamo mnogo proizvoda koji se mogu proizvoditi u Republici Srpskoj, a nažalost mi ih uvozimo, što nije dobro jer stvara negativan spoljno-trgovinski bilans – istakla je Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srpske.

U okviru 3. investicione konferencije “Invest Srpska”, sutra će biti održan panel “Lokalne zajednice – pravo mjesto za ulaganje”, na kojem će iz ugla lokalne vlasti biti razmatrani svi izazovi i prilike za investiranje.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti