Srpska dobro mjesto za investiranje i siguran kapital stranih investitora

01.11.2023 Vijesti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković otvorio je juče u Tesliću Investicionu konferenciju “Invest Srpska”, koja se održava pod sloganom “Naša vizija, jednako= Srpska”.

Poručio je, da je Srpska dobro mjesto za investiranje i da je tu siguran kapital stranih investitora. Vlada je, kaže, servis svima koji žele dobro Srpskoj.

Treća investiciona konferencija održava se u organizaciji Investiciono-razvojne banke Republike Srpske uz podršku predsjednika Milorada Dodika.

Republika Srpska ima najpovoljnije poslovno okruženje u regionu. Osim povoljnog geografskog položaja investitorima se nude i brojne poreske olakšice.

– Republika Srpska u 2023. godini ima skoro preko 500 miliona veće investicije nego u prethodnom periodu i investicioni ciklus je preko četiri milijarde. Naša je želja da privučemo što više investicija, to je način da zadržimo ljude na ovim prostorima da otvorimo što više radnih mjesta – poručio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srske.

Konferencije ovog tipa, njihova veličina nije u brojnosti posjetilaca ili učesnika, kaže Dražen Vrhovac, direktor Investiciono-razvojne banke, već u provodivosti zaključaka i zato su prve dvije konferencije bile uspješne i dale nam jasan pravac gdje treba IRB da se kreće.

Obezbijediti rast investicija u svjetlu aktuelnih globalnih dešavanja koja utiču i na privredu Srpske, jedan je od osnovnih zadataka, objašnjava ministar privrede i preduzetništva i napominje da nije slučajno Fajnenšal tajms Srpsku svrstao među deset najpoželjnijih mjesta za ulaganje.

– Mi ne možemo očekivati da neko sam dođe ovdje. Mi moramo prezentovati šta nudimo, šta je zakonska regulativa i kakva je stabilnost fiskalnog i poreskog sistema – istakao je Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske dodao je da se radi na tome da se stvori vizija što je slogan ove konferencije, “da imamo jaku Republiku Srpsku, a imaćemo je jaku onoliko koliko privreda bude jaka”.

Budžet Republike Srpske je stabilan, a ostvaren je i rast dobiti. U narednom periodu očekuje se i pad inflacije koja bi prema prognozama, na godišnjem nivou trebala biti oko šest odsto. A da bi se Srpska razvijala i da bi se povećao BDP za realizaciju kapitalnih projekata u narednom periodu, kreditna sredstva biće obezbijeđena sa istoka na kojem su uočena povoljnija tržišta kapitala u odnosu na dosadašnje kredite zapadnih međunarodnih kreditora.

– Јako nam je bitno da smanjimo uvoz jer imamo mnogo proizvoda koji se mogu proizvoditi u Republici Srpskoj, a nažalost mi ih uvozimo, što nije dobro jer stvara negativan spoljno-trgovinski bilans – istakla je Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srpske.

U okviru 3. investicione konferencije “Invest Srpska”, sutra će biti održan panel “Lokalne zajednice – pravo mjesto za ulaganje”, na kojem će iz ugla lokalne vlasti biti razmatrani svi izazovi i prilike za investiranje.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti

Košarac, Đokić i Lakić sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice o aktuelnim resornim temama

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak sa direktorom…

21.05.2024 Vijesti

Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni…

20.05.2024 Vijesti

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti