SRPSKA NE ODUSTAJE OD PROJEKATA: Završen Samit energetike u Trebinju

18.03.2022 Vijesti

U Trebinju je završen treći Samit energetike na kojem se pokušalo odgovoriti na najaktuelnije pitanje današnjice – energetsku krizu.

Republika Srpska ima stabilne izvore energije i neće odustati od investicionih projekata, a otvorena je i za saradnju.

Doneseni su zaključci koji će biti upućeni nadležnim institucijama kako bi se donijele mjere za tranziciju u energetici.

Za taj proces zemlje regiona, uglavnom imaju znanje, ali je potrebno dodatno obrazovanje kadrova. BiH ima problem legislative, Republika Srpska usvojila je Zakon o energetici i gasu, dok se usvajanje sličnog očekuje u FBiH.

– Problem za energetiku BiH jeste neorganizovano tržište električne energije i nemogućnost plasiranja na tržište, posebno balansne i zato nam je potrebna legislativa, čekamo zakonodavce – izjavio je direkor Elektroprivrede Republike Srpske, Luka Petrović.

Države treba da pokrenu i investicione projekte. Energetska kriza primorala je kompanije da odustanu od prvobitno donesenih strateških dokumenata, pa će rezovi u tranziciji biti bolni. Ujedno su i šansa i rizik.

– Oni koji budu prepoznali šansu, proći će bezbolnije, tu je najveći problem za velike sisteme, koji funkcionišu po jednoj regulativi, po prirodnim monopolima, šansa za njih će biti što će moći da prednosti iskoriste prvi – rekao je direktor Instituta Fefa, Goran Radosavljević.

Posebno pitanje će biti uvođenje novih trendova u energetici i novih tehnoloških rješenja, koja će olakšati period tranzicije. Slijedi postepeno potiskivanje termoblokova, što mora da nadoknadi energija vjetra i sunca, koje nisu upravljive.

– Prvog januara 2021. godine uveden je u zakon kupac-proizvođač, ono što nas čeka jeste da što prije zaživi u praksi. Moramo da investiramo, cijena solarnog panela nikada nije bila niža i ono što se očekuje jeste stimulacija u obnovljive izvore energije i očekuje se značajan efekat u obnovljivim izvorima energije – dodao je Stefan Krneta, direktor kompanije Dvelt.

Republika Srpska ima stabilne izvore energije, neće odustati od investicionih projekata i otvorena je za saradnju sa sistemima u okruženju, što je jedna od poruka Samita.

– Rekli su svoje viđenje izlaska iz energetske krize, koja je prisutna kroz ovu godinu dana, do sljedećeg samita, vidjećemo kako će se pokazati i šta će u ovoj godini donijeti – saopštio je direktor “Samita energetike”, Aleksandar Branković.

Trodnevnom Samitu energetike prisustvovalo je više od sedamsto učesnika iz deset zemalja, prezentovano je osamdeset stručnih i naučnih radova, potpisano nekoliko poslovnih dogovora.

 

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti