Srpskoj 30 miliona evra za koridore rijeka Save i Drine

11.12.2020 Vijesti

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda potpisao je juče sa šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu u vrijednosti 30 miliona evra, namijenjenih za integrisano upravljanje koridora rijeka Save i Drine.

Međunarodna banka za obnovu i razvoj na ovaj način podržala je Program integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine koji će se provoditi u tri faze, a regionalnog je karaktera jer uz BiH obuhvata područje Crne Gore i Srbije, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora.

Bevanda je naglasio da je riječ o važnom i složenom projektu koji ima za cilj zaštitu okoline, ali i zaštitu od poplava, te unapređenja plovnog puta deminiranjem desne obale koridora rijeke Save.

“Važnost ovog projekta je i u regionalnoj saradnji koja nam je u ovom segmentu potrebna, što smo najbolje vidjeli kada su bile poplave. Moramo se okrenuti zaštiti okoline i ulaganjima u naše prirodne potencijale”, istakao je Bevanda.

Prema uslovima iz ovog ugovora o zajmu, 30 miliona evra biće alocirano na Republiku Srpsku, uz rok otplate od 32 godine i sedam godina grejs perioda.

Bevanda je izrazio zahvalnost Svjetskoj banci koja pruža podršku u konsultantskim poslovima i finansiranju projekata koji doprinose boljem kvalitetu života građana BIH.

Ugovor je potpisan bez uobičajenih ceremonija zbog epidemioloških mjera koje su preduzete radi sprečavanja virusa korona.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Forto i Čubrilović: Šćepan Polje prioritet

Izgradnja mosta i pristupnih cesta prema graničnom prelazu Hum – Šćepan Polje zajednički je prioritet,…

29.09.2023 Vijesti

Derventski “Unis” ponovo pokreće proizvodnju

Nakon višegodišnjeg zastoja u radu i provedenog stečaja, proizvodnja u Fabrici cijevi “Unis” iz Dervente ove…

28.09.2023 Vijesti

Najviše turista u Srpsku stiglo iz Turske

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Republiku Srpsku je u avgustu posjetilo 31.530 stranih turista, među…

28.09.2023 Vijesti

Elektrana u Sokocu dobila saglasnost Elektroprenosa BiH

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da ga je kompanija Ener stejt obavijestila da je otkupila…

28.09.2023 Vijesti