Svjetska banka za BiH prognozirala rast od tri odsto

13.01.2022 Vijesti

Novi sojevi virusa korona, rast inflacije, duga i nejednakost prihoda ugrožavaju oporavak svjetske ekonomije, a skroman rast od oko tri odsto očekuje i BiH u ovoj godini, najnovija je prognoza Svjetske banke.

U izvještaju “Globalni ekonomski izgledi” ova finansijska institucija navodi da nakon snažnog oporavka u prošloj godini, omikron i inflacija prizemljuju svjetske ekonomije. Navode da se očekuje usporavanje globalnog rasta sa 5,5 odsto u 2021. na 4,1 odsto u ovoj godini i 3,2 odsto u narednoj.

Svjetska banka procjenjuje da će ekonomski rast u BiH u ovoj godini iznositi tri odsto, što je smanjenje u odnosu na prognoze Centralne banke BiH koja je predviđala rast od 3,9 odsto. Nešto bolju prognozu Svjetska banka je dala za Sjevernu Makedoniju kojoj prognozira rast od 3,7 odsto, za Hrvatsku 5,4 odsto, a za Srbiju 4,5 odsto. Najveći rast, kada je riječ o zemljama regiona, predviđen je za Crnu Goru kojoj daje 5,6 procenata.

– Brzo širenje omikrona ukazuje da će pandemija i dalje nastaviti da prekida ekonomske aktivnosti – saopšteno je iz Kancelarije Svjetske banke u BiH. Dodaju da je primjetno usporavanje u glavnim ekonomijama, uključujući SAD i Kinu koje će sigurno uticati na inostranu potražnju u ekonomijama u nastanku i razvoju.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je za “Glas” da je važno da se privreda Srpske lani vratila na nivo iz 2018. godine kada su zabilježeni dobri rezultati.

– To je ono što ohrabruje. Međutim, trenutna epidemiološka situacija nije dobra, a konstantan rast cijena energenata na svjetskom tržištu uz poskupljenje sirovina ukazuju na to da nas očekuje veoma izazovna godina. Iako bilježimo pozitivne trendove, uzimajući u obzir sve poteškoće, možemo biti zadovoljni ako se zadržimo na nivou koji smo dosegli lani – istakao je Blagojević. Podsjetio je da je privreda RS izvozno orijentisana, te da na domaća kretanja utiču i dešavanja na najznačajnijim tržištima.

– Nećemo moći biti imuni i oduprijeti se baš svemu što se dešava u svijetu jer smo mi mala ekonomija – poručio je Blagojević.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Marko Đogo rekao je za “Glas Srpske” da ove prognoze Svjetske banke za BiH i nisu neka novost imajući u vidu da smo slične prognoze ekonomskog rasta imali i prije “kovida”.

– Skoro deset godina stope rasta kod nas, izuzev u godinama svjetske ekonomske krize, kreću se od 2,5 do četiri odsto. Bez rasta od pet odsto bar desetak godina teško da možemo ozbiljnije smanjiti razlike u odnosu na druge zemlje. Jedan od osnovnih razloga zašto ne možemo dostići toliku stopu rasta jesu emigracije radne snage – rekao je Đogo. Istakao je da su analize pokazale da stanovništvo emigrira u stvari u situacijama kada ima dovoljno novca da sebi omogući da ode i nedovoljno da ostane.

Likvidnost

Vladimir Blagojević je kazao da su domaći privrednici zbog nedostatka repromaterijala na tržištu primorani da i po šest mjeseci unaprijed rezervišu sirovinu.

– Neke od tih roba moraju i avansno da plate, a sve to utiče na njihovu likvidnost, koja je i inače veliki problem naše privrede – rekao je Blagojević.

(Glas Srpske)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Arapi žele graditi fabriku u BiH

Al Falah Group (AFI) sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), a koje sa bavi proizvodnjom pakovanja za…

28.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti