Trivić: Vlada privredi kroz različite mjere dala 950 miliona KM

20.09.2022 Vijesti

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić istakao je da je Vlada kroz različite mjere dala privredi oko 950 miliona KM za povećanje plata i tehnološki razvoj.

Trivić je naveo da pokazatelji u privredi govore da je većina problema riješena i da Republika Srpska ima jedan od najpovoljnijih privrednih ambijenata u okruženju.

“U narednom periodu neophodno je uraditi reforme obrazovanja, zdravstva, javnih preduzeća kako bismo se zajedničkim snagama borili protiv izazova u privrednom razvoju”, rekao je Trivić u pauzi Poslovne konferencije koja se održava u Banjaluci.

Govoreći o najnižoj plati u Republici Srpskoj, Trivić je naveo da je evidentno da će o tome biti riječi do kraja godine, te da će njen iznos biti određen u decembru odlukom Vlade Republike Srpske.

“Za očekivati je da ona poraste u određenom iznosu, a taj iznos je stvar matematike, odnosno koliko Ministarstvo finansija izračuna kroz svoje analize”, rekao je Trivić.

On je napomenuo da je Unija pripremila dokument sa prijedlozima mjera, među kojima se nalazi i prijedlog osnivanja ministarstva ekonomije, koje treba da obuhvati sve sektore privrede, kao i izrada strategije za razvoj Srpske, gdje će se definisati prioriteti i prednosti Srpske.

Trivić smatra da bi trebalo poboljšati i mjere za suzbijanje sive ekonomije, te posvetiti puno više pažnje mladima i dati im podršku u preduzetništvu.

“Privreda ne može bez mladih, a njihov odlazak je veliki problem i privrede i države”, rekao je Trivić.

Komunikacija preduslov za razvoj ekonomije

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić poručio je da je međusobno razumijevanje republičkih institucija i poslovne zajednice preduslov razvoja ekonomije i prevazilaženja izazova sa kojima se suočava cijeli svijet.

Trivić je istakao da su u Republici Srpskoj trenutno zabilježeni dobri rezultati na tom polju, a da je to rezultat uspostavljenje dobre kominikacije poslodavaca sa prethodnom Vladom Republike Srpske koja je u teškim vremenima prepoznala značaj ove saradnje.

“Pokušaćemo u novom Memorandum o zajedničkim politikama da sažmemo sve naše probleme, ali i moguća rješenja. Suštna je da tu nema nikakvih posebnih finansijskih zahtjeva, nego je riječ o podizanju konkurentnosti države”, rekao je Trivić, obraćajući se na prvom panelu “Sinergija dva – Memorandum o zajedničkim politikama”, u okviru Poslovne konferencije “Izazovi i budućnost poslovanja”.

On je napomenuo da je s tim ciljem potrebno razvijati obrazovni sistem, unapređivati zdravstveni sektor, te donijeti mjere koje će značajno doprinijeti što većim broj mladih ostane na ovim prostorima.

Trivić je ocijenio da je u proteklom periodu dobar dijalog Vlade i poslodavaca rezultirao razvojem društva, koje se, između ostalog, ogleda kroz povećanje plata u Srpskoj.

On je istakao da privredu na svjetskom nivou očekuju veliki problemi, zbog čega je potrebno podsticati tehnološki razvoj, kako bi se u što većoj mjeri sačuvala radna mjesta.

“Potrebno je da formiramo ministarstvo koje će se baviti svim segmentima ekonomije i u kojem će svi poslodavci imati podjednak tretman, te da kroz zajednički dijalog dođemo do najboljih rješenja u prevazilaženju kriza”, smatra Trivić.

Izvršni direktor Nacionalne alijanske za lokalni ekonomski razvoj iz Srbije Violeta Jovanović rekla je da je veoma značajan javno-privatni dijalog koji je u Srbiji rezultirao krupnim napretkom na planu izdavanja elektronskih dozvola, u registraciji sezonskih radnika u poljoprivredi, kao i u upisu imovine u katastar.

“Veliki broj reformi smo ostvarili zahvaljujući razmjeni iskustava sa ekonomijama u regionu, preuzimajući jedni od drugih najbolju praksu u ovoj oblasti. To vidimo kao budućnost regiona i `Otvorenog Balkana`, jer iz te saradnje možemo brzo da napredujemo”, naglasila je Jovanovićeva.

Glavni direktor Hrvatskog udruženja poslodavaca Damir Zorić smatra da je dijalog između institucija i socijalnih partnera ključ za opstanak i razvoj ekonomije.

Zorić je naveo da u Hrvatskoj postoj dobra saradnja poslodavaca i Vlade, ali da još nisu ostvareni svi željeni ciljevi, te da bi se moglo uraditi i puno više.

“Trebalo nam je puno truda i rad sa Vladom Republike Srpske da zajedničkim snagama doprinesemo da privreda opstane u vrijeme krize izazvane panedimoj virusa korona, a sada se već javljaju i nove krize, koje iziskuju i donošenje novih mjera”, rekao je Zorić.

On je naveo i da Hrvatska ima veliki problem uvoza radne snage, da radnici dolaze iz različitih zemalja svijeta, te da bi taj problem trebalo riješiti donošenjem zakonskih rješenja.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odličan rod šljive u ugljevičkom kraju

U ugljevičkim selima počela berba ranih sorti šljiva. Najveći dio ovog voća biće izvezen u zemlje zapadne Evrope,…

17.06.2024 Vijesti

Ćorić: Privredna saradnja biće daleko veća

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da će zaključci u Deklaraciji usvojenoj na…

17.06.2024 Vijesti

Košarac: Internacionalni karakter sajma u Bratuncu pokazuje da je Srpska kredibilno mjesto

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da internacionalni karakter 16. Sajma…

14.06.2024 Vijesti

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti