Tuzlanski aerodrom ojačava turističke letove

18.07.2022 Vijesti

Avio-kompanija “Ryanair” saopštila je da uvodi letove za Tuzlu sa švedskog aerodroma Arlanda, glavnog aerodroma u Stokholmu, i aerodroma Memingen u Njemačkoj.

Od novembra će pomenute linije biti u funkciji dva puta sedmično.

Kako su kazali sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, u partnerstvu s USAID projektom razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, ovaj aerodrom radi na privlačenju novih avio-prevoznika i proširenju postojećih ruta.

I rezultat te saradnje upravo je uspostavljanje letova “Ryanair” kompanije za Švedsku i Njemačku uz činjenicu da više od polovine dolazaka stranih turista bude realizovano vazdušnim prometom, što predstavlja važan faktor za ekspanziju turističke industrije.

“Uvođenje letova avio-kompanije kao što je ‘Ryanair’ značajno je postignuće za Međunarodni aerodrom Tuzla, jer se radi o najvećoj avio-kompaniji u Evropi, koja opslužuje preko 230 aerodroma u preko 40 zemalja. Nove avio-linije u Tuzli daće veliki doprinos ekonomiji Tuzlanskog kantona i cjelokupne Bosne i Hercegovine, jer bolja povezanost avio-linijama doprinosi ekonomiji tako što povezuje ljude i regije i igra ključnu ulogu u integraciji zemlje s ostatkom svijeta”, rekao je Karl Vurster, direktor Kancelarije za ekonomski razvoj USAID/BiH.

Nove opcije putovanja koje je “Ryanair” na raspolaganje ponudio istočnoevropskim regijama povećale su broj posjetilaca koji ne posjećuju samo područja u blizini aerodroma, već i glavne gradove i druge regije.

To znači da ove rute neće koristiti samo Tuzlanskom kantonu, već i cijeloj državi, što turističkim organizacijama pruža priliku da promovišu svoje turističke proizvode na prioritetnim emitivnim tržištima na kojima “Ryanair” posluje.

Osim toga, gradski odmor postaje sve češći oblik turističkih putovanja u Evropi, a na to utiču jeftini letovi. Sve to je za Tuzlu dobra prilika.

“Po uspostavljanju saradnje sa našim novim partnerom avio-kompanijom ‘Ryanair’ konstantno se radi na idejama za unapređenje mreže letova sa

Međunarodnog aerodroma Tuzla. Osim ranije najavljenih letova za zimsku sezonu, trenutno smo u prilici obradovati putnike aerodroma Tuzla dodatnim letovima za Beč, koji će se obavljati tokom zimske sezone u organizaciji avio-kompanije ‘Ryanair’. ‘Ryanair’ je uključio aerodrom Tuzla u svoj plan širenja poslovanja i povećanja broja letova iz jedne od svojih najvećih baza u Beču. Naime, i pored interesa putnika u prethodnoj zimskoj sezoni, letovi za Beč s aerodroma Tuzla nisu saobraćali tokom cijele zimske sezone tako da je sada cilj da putnici sa aerodroma Tuzla imaju u ponudi letove prema ovoj ranije nedovoljno opsluženoj destinaciji”, rekao je Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

On je dodao da su letovi za Beč tokom zimske sezone planirani šest puta sedmično, a putnici će imati priliku da po veoma povoljnim cijenama skoro na dnevnoj bazi lete na relaciji Beč – Tuzla, prenose Nezavisne.

Osim pomenute kompanije, na ovom aerodromu odavno već posluje i kompanija “WizzAir”, koja trenutno ima iz Tuzle letove na 15 destinacija.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti

Košarac: Važna primjena čiste energije u regionima zimskih turističkih destinacija

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ukazao je danas na značaj primjene čiste energije u…

12.06.2024 Vijesti

Mermer-kop iz Čelinca proširuje kamenolom Zeleni vir za eksploataciju novih količina serpentinita

Preduzeće Mermer-kop iz Čelinca podnijelo je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS…

11.06.2024 Vijesti

Privredna komora Srpske osnovala Centar za digitalnu transformaciju

Privredna komora Republike Srpske osnovala je Centar za digitalnu transformaciju, radi podizanja nivoa konkurentnosti i…

11.06.2024 Vijesti