U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

01.12.2023 Vijesti

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Na poljoprivrednom gazdinstvu Јugoslava Starčevića, u dobojskom Mali Prnjavor, počeo je s primjenom novi sistem biološke proizvodnje povrća zasnovan na proizvodnji ribe.

Paprika i zelena salata u dva plastenika po 500 kvadrata biće prvi put kod nas proizvedena uz korišćenje kineske tehnologije. Riječ je o čistoj biološkoj proizvodnji, bez dodavanja vještačkih gnojiva. Mozak pametne plasteničke proizvodnje je mašina dopremljena iz Kine, koja uz pomoć senzora sve sama radi i dozira. Uzima vodu iz jezera, puni rezervoare, a potom vodom iz ribnjaka, bogatom aminokiselinama i gnojivom, prihranjuje biljke.

Јugslav Starčević, poljoprivrednik iz Malog Prnjavora, kaže da bi, inače, tu otpadnu vodu morali da ispuštaju, a i veliki su nameti na otpadne vode.

– Mi tu vodu ne bacamo u okolinu, već dajemo biljkama, u suštini u jednom procesu proizvodimo dva proizvoda – kaže on.

Uskoro će biti instalirana i nova oprema za horizontalnu proizvodnju jagode u plastenicima. Sve je veliki izazov, ali bi trebalo da olakša rad i poveća prinose.

Starčević pojašnjava, da je u jednom ciklusu moguće proizvesti sedam do osam tona paprike, oko tri tone jagode, tj. od 15 do 20 tona u dva plastenika i oko pet tona ribe godišnje.

Projekat je realizovan na osnovu saradnje Kineske fondacije za mir i razvoj i Udruženja prijateljstva Kine i BiH, uz posredovanje Ambasade Kine i Grada Doboja.

Miao Dake, zamjenik ambasadora NR Kine, rekao je da u ovoj oblasti Kina ima iskustvo i ljudske resurse, te da želi putem ovog pionirskog projekta da prenose moderno znanje u druge zemlje, a ovog puta u BiH.

Faruk Borić, predsjednik Udruženja prijateljstva između BiH i Kine, rekao je da će pratiti kako se ovaj projekat razvija, te da će udruženje kao neka vrsta nadzornog organa pomoći u saradnje dvije države.

– Nastojaćemo da u budućnosti ovakvih projekata bude još više – istakao je on.

Poljoprivredno gazdinstvo porodice Starčević jedno je od najvećih proizvođača plasteničkog povrća. Na 10.000 kvadrata plastenika godišnje mogu da proizvedu oko 100 tona povrća, prenosi RTRS.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Arapi žele graditi fabriku u BiH

Al Falah Group (AFI) sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), a koje sa bavi proizvodnjom pakovanja za…

28.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti