U kraft pivu iz Srpske uživaće i Austrijanci

10.08.2023 Vijesti

Proizvodnja zanatskog piva sve je popularnija kod nas i u svijetu, a osim domaćih pivopija, u najboljim kraft pivima iz Srpske od jeseni će moći da uživaju i Austrijanci.

Kako kažu proizvođači, domaća kraft piva već su dostupna u Švajcarskoj. Direktor banjalučke kraf pivare “Gorštak” Nikola Galić kazao je da će se njihovi proizvodi od jeseni moći naći u austrijskim marketima.

– “Gorštak” je nedavno učestvovao u programu “Fit4Austria” koji je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Beču u saradnji sa Inovativnim centrom Banjaluka. Tu je bilo mnogo privrednika iz Srpske, a stekli smo osnovna znanja o njihovom tržištu i upoznali se sa tamošnjim pravilima – kazao je Galić. Naglasio je da je riječ o velikom tržištu te da kvalitet mora biti na prvom mjestu.

– Ovo je značajna prilika za proizvođače zanatskog piva iz Srpske, jer u Austriji imamo brojnu dijasporu i mnogi od njih su već probali naša kraf piva – rekao je Galić. Ističe da je proizvodnja zanatskog piva skuplja od industrijskog, jer se koriste kvalitetnije sirovine.

– Riječ je o proizvodnji uz pomoć savremene opreme u kojoj je akcenat na raznovrsnosti i kvalitetu, za razliku od industrijske proizvodnje, gdje je akcenat na masovnosti – naglašava Galić.

Prema njegovim riječima, male pivare imaju visoku proizvodnu cijenu pa su cjenovno bliži austrijskom nego domaćim tržištu.

– Ne treba zaboraviti da svaka kraft pivara pravi unikatna piva, ali i da mali proizvođači imaju simboličnu prodaju kod nas – rekao je Galić.

Naglasio je da su već prisutni na evropskom tržištu, ali da je cilj da izvoz bude dodatno unaprijeđen.

– Dogovor je da na jesen pokrenemo izvoz u Austriju. Za sada izvozimo u Švajcarsku, u regiji Cirih. Čak jednu vrstu piva sa manjim procentom alkohola pravimo specijalno za njih – rekao je Galić.

Vlasnik “Master kraft” pivare iz Banjaluke Ljubomir Marić rekao je za “Glas” da su oni prvi počeli da izvoze u Švajcarsku, Srbiju i Hrvatsku, ali da su trenutno to obustavili, ali da nemaju računicu.

– Kada izvozimo naše zanatsko pivo, moramo uraditi dodatne analize koje su skupe čak i u Srbiji pa kada saberemo sve, bude nam veći trošak analize i transporta nego što košta proizvodnja, jer se za litar piva mora uraditi analiza koja košta marku. Postalo je nerentabilno, što bismo rekli “skuplja pita od tepsije” pa smo se okrenuli da naše proizvode plasiramo u našoj pivnici – rekao je Marić, dodavši da su carinski nameti najveća kočnica za izvoz.

Brčko

Direktor kraft pivare “Laufer” iz Brčkog Kosta Stevanović kazao je za “Glas Srpske” da još ne izvoze u inostranstvo.

– Fokus nam je na domaćem tržištu. Nije nam cilj da svu količinu plasiramo u inostranstvo, jer kraft pivo obožavaju naše pivopije. Ipak, ne krijemo da bismo voljeli da se pozicioniramo i na međunarodnom tržištu – rekao je Stevanović.

(Glas Srpske)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti