U rekonstrukciju luke Brčko biće uloženo 10 miliona evra

16.07.2023 Vijesti

Luka Brčko izgrađena 1913. godine jedina je međunarodna riječna luka u BiH. Rekonstrukcija i obnova luke sufinansira se novcem Evropske unije ukupne vrijednosti deset miliona evra, od čega su tri miliona bespovratna sredstva. Rekonstrukcija će omogućiti bolju povezanost ove tranzitne tačke za teretni saobraćaj, sa zemljama regije i Evropskom unijom.

Dizalice čekaju teret u pristaništu u Brčkom uz rijeku Savu. Modernizaciji zastarjele infrastrukture luke i željezničke pruge, u okviru prekogranične saradnje kojom Evropska unija sufinansira projekte u Јadransko-jonskoj regiji, svoj doprinos dali su i studenti izradom biznis planova za inovacione centre.

– Ono što smo mi dobili kao  od strane studenata odmah nakon realizacije te aktivnosti jeste da je to zaista nešto što nisu imali priliku na fakultetu da rade ,pogotovo ne na tehničkim fakultetima i pružanje tog preduzetničkog uvida studentima je sigurno otvorilo neka nova saznanja, nova vrata u smislu pogleda na ovaj koji je drugačiji od onog klasičnog, tehničkog – rekao je Vedad Suljić, direktor Centra za ekonomski, tehnološki i okolišni razvoj.

S obzirom da je nezaposlenost mladih i njihov odlazak jedan od izazova za cijelu regiju, novi sadržaji bi mogli otvoriti mogućnost zapošljavanja, time i njihov ostanak na ovim prostorima.

– Ono što je značajno napomenuti jeste da smo mi na kraju projekta za svaku luku,uključujući i luku Brčko napravili set prijedloga i preporuka da bi se luka transformisala u tzv. Inovaciono čvorište i neki od tih prijedloga su upravo rezultati studenata – dodao je Suljić.

Grupa studenata fakulteta mašinstva, ekonomije, arhitekture i šumarstva osmislili su inovativne ideje za unapređenje energetske efikasnosti luke Brčko koje su postale dio strategije njenog dugoročnog razvoja.

-Nastojali da kreiramo biznis plan gdje bi pokazali da je isplativo da se površine koje postoje na teritoriji luke Brčko iskoriste u kontekstu podizanja brzorastućih nasada drvenastih vrsta koji bi se kasnije mogli pretočiti u energente koji bi se koristili za proizvodnju toplotne energije za potrebe luke Brčko – istakao je DŽenan Bećirović profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Predsjedavanje Јadransko-jonskoj inicijativi od BiH nedavno je preuzela Hrvatska koja će u narednih godinu dana koordinirati aktivnosti u kojima učestvuju i Slovenija, Italija, Grčka, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i San Marino.

– Danas je pomodno govoriti o mladima,ali šta to konkretno znači u praksi. To znači da saradnja sa mladima treba da postane standardni dio svakog procesa, a ne neki ustupak koji činimo mladima – poručio je Slavomir Tokarski, generalni direktorat za regionalnu i urbanu politiku Evropske unije.

U okviru IPA Adriona do 2027. godine na raspolaganju je ukupno deset miliona evra za prekogranične projekte jadransko-jonske regije, u kojoj živi 70 miliona stanovnika. Zemlje trebaju uskladiti svoje projekte s regionalnim, da bi zajednički iskoristili dostupna sredstva.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Višković: Srpska nudi dobre uslove za investiranje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da Srpska nudi izuzetno dobre uslove…

27.09.2023 Vijesti

Mitrović: Saradnja Srpske i Srbije u oblasti namjenske industrije

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović razgovarao je sa ministrom odbrane Srbije Milošom…

27.09.2023 Vijesti

Isplaćeno više od 960.000 KM za razvoj poljoprivrede i sela

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 966.404 KM po osnovu…

27.09.2023 Vijesti
Novac ilustracija

Aukcijom obveznica Srpske budžetu obezbijeđeno 15 miliona KM

Ministarstvo finansija Republike Srpske je posredstvom Banjalučke berze danas prodalo 15.000 petogodišnjih obveznica…

26.09.2023 Vijesti