U vrijeme najžešćeg udara pandemije broj zaposlenih rastao

04.01.2021 Vijesti
Radnik u fabrici ilustracija

Podaci o kretanjima na tržištu rada iz Ankete o radnoj snazi pokazuju suprotne rezultate od onih koji dolaze iz statistika biroa za zapošljavanje – broj zaposlenih u vrijeme najžeće pandemije u drugom kvartalu 2020. godine nije se smanjivao nego naprotiv povećavao, izvještava Indikator.ba.

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini prema podacima iz Ankete o radnoj snazi, koje je objavila Agencija za statistiku BiH, iznosila je u drugom kvartalu prošle godine 16 posto.

Broj zaposlenih osoba u drugom kvartalu 2020. godine u odnosu na prethodni kvartal se povećao za 0,9%, dok se broj nezaposlenih osoba u istom periodu smanjio za 4,1%.

Istovremeno, podaci o tržištu rada koji su dolazili iz statistike zavoda za zapošljavanje pokazivali su pad broja zaposlenih i rast nezaposlenosti jer je drugi kvartal 2020. godine bio vrijeme žestokog udara pandemije kada je veliki broj kompanija otpuštao radnike.

Tako je broj zaposlenih, prema podacima zavoda za zapošljavanje, bio u maju 808.868, da bi se do kraja drugog kvartala u junu smanjio na 804.028. Istovremeno, broj nezaposlenih u maju 2020. godine je bio 419.582, a već na kraju drugog kvartala se popeo na 421.300.

Poređenje između registrirane nezaposlenosti (prijavljeni zavodima za zapošljavanje) i anketne nezaposlenosti uvijek je pokazivalo značajne razlike.

Razlike dolaze otuda što se prema mjerilima Ankete o radnoj snazi, koja se provodi prema standardima Međunarodne organizacije rada (ILO), zaposlenima tretiraju osobe koje su tokom referentne sedmice (sedmica prije provođenja ankete – od ponedjeljka do nedjelje) obavljale bilo kakav posao za platu (u gotovini ili naturi) ili za porodičnu korist.

Osobe koje nisu radile u referentnoj sedmici, ali imaju posao sa kojeg su bile privremeno odsutne su, takođe, uključene u zaposlene.

Otuda i dolazi do razlike pa je prema Anketi o radnoj snazi nezaposlenost u BIH 16 posto, a registrirana nezaposlenost, prema podacima za septembar 2020. godine 34,1 posto.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Na poljima Srpske proljećna sjetva u punom jeku

Izostanak padavina i visoke temperature u prethodnom periodu, ubrzale su rokove sjetve kukuruza, koja je na području…

15.04.2024 Vijesti

Trebinje uskoro potpisuje ugovor o obilaznici vrijedan 5 mil KM – Nastavljaju se radovi na putu Žegulja-Stolac

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će narednih dana biti potpisan ugovor o izgradnji velike obilaznice…

15.04.2024 Vijesti

Mađarska ulaže u Gradišku – izgradnja najsavremenijeg kanalizacionih sistema (VIDEO)

Ekonomski forum u Banjaluci pokazao je da je Mađarska odlučna da realizuje brojne projekte u Republici Srpskoj, a za…

15.04.2024 Vijesti

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti