U vrijeme najžešćeg udara pandemije broj zaposlenih rastao

04.01.2021 Vijesti
Radnik u fabrici ilustracija

Podaci o kretanjima na tržištu rada iz Ankete o radnoj snazi pokazuju suprotne rezultate od onih koji dolaze iz statistika biroa za zapošljavanje – broj zaposlenih u vrijeme najžeće pandemije u drugom kvartalu 2020. godine nije se smanjivao nego naprotiv povećavao, izvještava Indikator.ba.

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini prema podacima iz Ankete o radnoj snazi, koje je objavila Agencija za statistiku BiH, iznosila je u drugom kvartalu prošle godine 16 posto.

Broj zaposlenih osoba u drugom kvartalu 2020. godine u odnosu na prethodni kvartal se povećao za 0,9%, dok se broj nezaposlenih osoba u istom periodu smanjio za 4,1%.

Istovremeno, podaci o tržištu rada koji su dolazili iz statistike zavoda za zapošljavanje pokazivali su pad broja zaposlenih i rast nezaposlenosti jer je drugi kvartal 2020. godine bio vrijeme žestokog udara pandemije kada je veliki broj kompanija otpuštao radnike.

Tako je broj zaposlenih, prema podacima zavoda za zapošljavanje, bio u maju 808.868, da bi se do kraja drugog kvartala u junu smanjio na 804.028. Istovremeno, broj nezaposlenih u maju 2020. godine je bio 419.582, a već na kraju drugog kvartala se popeo na 421.300.

Poređenje između registrirane nezaposlenosti (prijavljeni zavodima za zapošljavanje) i anketne nezaposlenosti uvijek je pokazivalo značajne razlike.

Razlike dolaze otuda što se prema mjerilima Ankete o radnoj snazi, koja se provodi prema standardima Međunarodne organizacije rada (ILO), zaposlenima tretiraju osobe koje su tokom referentne sedmice (sedmica prije provođenja ankete – od ponedjeljka do nedjelje) obavljale bilo kakav posao za platu (u gotovini ili naturi) ili za porodičnu korist.

Osobe koje nisu radile u referentnoj sedmici, ali imaju posao sa kojeg su bile privremeno odsutne su, takođe, uključene u zaposlene.

Otuda i dolazi do razlike pa je prema Anketi o radnoj snazi nezaposlenost u BIH 16 posto, a registrirana nezaposlenost, prema podacima za septembar 2020. godine 34,1 posto.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Derventski “Unis” ponovo pokreće proizvodnju

Nakon višegodišnjeg zastoja u radu i provedenog stečaja, proizvodnja u Fabrici cijevi “Unis” iz Dervente ove…

28.09.2023 Vijesti

Najviše turista u Srpsku stiglo iz Turske

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Republiku Srpsku je u avgustu posjetilo 31.530 stranih turista, među…

28.09.2023 Vijesti

Elektrana u Sokocu dobila saglasnost Elektroprenosa BiH

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da ga je kompanija Ener stejt obavijestila da je otkupila…

28.09.2023 Vijesti

Višković: Srpska nudi dobre uslove za investiranje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da Srpska nudi izuzetno dobre uslove…

27.09.2023 Vijesti