Vidović: Infrastrukturni projekti važni za razvoj privrede

01.11.2023 Vijesti

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je realizacija javnih infrastrukturnih projekata preduslov da se obezbijedi povoljan privredni ambijent.

Vidovićeva je ukazala na potrebu realizacije brojnih infrastrukturnih projekata, poput unapređenja zdravstva, školstva, auto-puteva i puteva, a što sve obezbjeđuje povoljan ambijent za razvoj privrede, prenosi RTRS.

– Bez tih infrastrukturnih projekata ne možemo očekivati da privreda dođe na viši razvoj i zbog toga je logično da zaduženost države bude veća u odnosu na privredne subjekte – rekla je Vidovićeva novinarima u Tesliću, gdje je bila panelista u okviru Treće investicione konferencije.

Komentarišući blagi rast stope inflacije, Vidovićeva je rekla da je ona bila 5,2 odsto, a sada je 5,7, te da se do kraja godine očekuje da počne da pada s obzirom na to da prvi put Centralna evropska banka nije podigla kamatnu stopu, što je, kako je ocijenila, dobro.

– U ovoj godini u Republici Srpskoj očekujemo prosječan rast inflacije oko šest odsto na godišnjem nivou – navela je Vidovićeva.

Komentarišući to da u BiH, prema podacima Centralne banke, u strukturi duga dominira javni sektor, Vidovićeva je rekla da je logično da država bude najzaduženija zato što se BiH nalazi na niskom stepenu razvoja.

Vidovićeva je navela da u okolnostima globalnih problema Srpska mora da se snalazi da obezbijedi rast domaćeg bruto proizvoda, privrednu aktivnost i zaposlenost, izmiruje obaveze prema budžetskim korisnicima, te da Vlada to uspijeva bez obzira na sve pritiske.

– I Republika Srpska i Srbija se u velikom dijelu orijentišu prema istočnom i jugoistočnom tržištu kako bi obezbijedili plasman svojih proizvoda i određena sredstva, a naročito investicije ne samo u infrastrukturne projekte, već i privredne subjekte – rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da su sredstva međunarodnih finansijskih institucija, poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, danas veoma skupa i time neprihvatljiva, pa se traže nova finansijska tržišta za razvoj Republike Srpske, povećanje BDP-a, te podsticaja izvoza i substitucije uvoza.

– Važno nam je da smanjimo uvoz jer imamo proizvode koji se mogu proizvoditi u Republici Srpskoj, ali nažalost ih uvozimo, što nije dobro i stvara negativan spoljnotrgovinski bilans. Ravnajući sav taj paket od finansiranja privrede do finansiranja budžetskih potreba orijentisani smo da ipak idemo na istok i jugoistok, jer smatramo da ćemo tamo obezbijediti povoljnija sredstva i već imamo značajne ponude, ugovore i poslove koji su u toku – rekla je Vidovićeva.

Ona je izrazila uvjerenje da će Republika Srpska uspjeti u svojim namjerama i dalje u narednom periodu biti sigurna, stabilna, te iz godine u godinu povećavati BDP, uprkos trenutnoj političkoj situaciji u BiH koja je dosta loša.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti