Više domaćih proizvoda u korpi

18.05.2021 Vijesti

Pandemija virusa korona pokazala je da Srpska ima proizvodne kapacitete kojima može da zadovolji veći dio potreba stanovništva, a u jeku krize građani su lani u potrošačku korpu mahom birali proizvode nastale u domaćim fabrikama.

Osim što je kriza natjerala stanovništvo da mijenja navike i kupuje domaće, jer je poremetila transport proizvoda iz uvoza, dobrim dijelom na svijest javnosti uticala je i kampanja “Kupujmo domaće”, koju je kroz projekat “Naše je bolje” lani pokrenula Privredna komora Srpske.

– Kampanja je naišla na pozitivne reakcije predstavnika institucija, medija, potrošača i javnih ličnosti. Doprli smo do svijesti potrošača jer su oni iskazali mnogo veće interesovanje za domaće proizvode nego što je to ranije bio slučaj. To su povratne informacije iz najvećih tržnih centara – kazao je  za “Glas Srpske” portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević, podsjetivši da se projekat “Naše je bolje” realizuje već 12. godinu. Pojasnio je da je, s obzirom na to da je prošla godina bila specifična po mnogo čemu, došlo do promjene navika potrošača, koji su kupovali samo osnovne životne namirnice, te nije moguće statistički uporediti prošlu sa bilo kojom drugom godinom.

– Evidentno je da su potrošači prepoznali koji su to domaći proizvodi. Uvijek je važno kupovati domaće, a u vremenu krize najvažnije. Osim toga, kriza je pokazala i da imamo domaće kapacitete, da možemo sami da proizvedemo i zadovoljimo potrebe potrošača jer u takvim vremenima svako se okreće sebi. Kvalitet domaćih proizvoda je sigurno, ako ne iznad, onda u rangu kvaliteta svjetskih – rekao je Blagojević.

Proizvođači  tvrde da bi kampanje poput ove trebalo neprestano da traju, te da se i na taj način stimuliše domaća proizvodnja i podstiče kupovina domaćih proizvoda.

Vlasnik mljekare “Pađeni” iz Bileće Nenad Vukoje ističe da se vidi blago povećanje interesovanja za domaće proizvode, ali da zbog pandemije veliki dio njihovih kupaca lani nije radio.

– Naši najveći klijenti su hotelijeri, koji lani nisu radili, a nije bilo ni dijaspore, pa o većoj prodaji ne možemo govoriti. Kampanje koje podstiču kupovinu domaćih proizvoda su dobre i treba ih kontinuirano sprovoditi, da građani vide gdje i kako proizvodimo naše mliječne proizvode i da na osnovu toga i biraju naš brend – kazao je Vukoje.

Vlasnik kompanije “Frukta trejd” iz Dervente Duško Reljić rekao je da pomaka ima, ali da i dalje treba podsticati kupovinu domaćih proizvoda.

– Naši proizvodi su uvijek uspijevali da nađu put do kupaca, a nadam se da će u narednom periodu biti i prepoznatljiviji, jer po kvalitetu sigurno mogu da pariraju evropskim – istakao je Reljić.

Najbolji

Vladimir Blagojević ističe da se kampanja nastavlja i u ovoj godini.

– Iduće sedmice u okviru tradicionalnog izbora najuspješnijih u privredi Srpske, koji će Komora realizovati kroz televizijsku emisiju, izabraćemo i deset domaćih proizvoda koji su se istakli svojim kvalitetom i zaslužili da ponesu epitet “najbolje iz Srpske” – rekao je Blagojević.

(Glas Srpske)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Derventski “Unis” ponovo pokreće proizvodnju

Nakon višegodišnjeg zastoja u radu i provedenog stečaja, proizvodnja u Fabrici cijevi “Unis” iz Dervente ove…

28.09.2023 Vijesti

Najviše turista u Srpsku stiglo iz Turske

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Republiku Srpsku je u avgustu posjetilo 31.530 stranih turista, među…

28.09.2023 Vijesti

Elektrana u Sokocu dobila saglasnost Elektroprenosa BiH

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da ga je kompanija Ener stejt obavijestila da je otkupila…

28.09.2023 Vijesti

Višković: Srpska nudi dobre uslove za investiranje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da Srpska nudi izuzetno dobre uslove…

27.09.2023 Vijesti