Više domaćih proizvoda u korpi

18.05.2021 Vijesti

Pandemija virusa korona pokazala je da Srpska ima proizvodne kapacitete kojima može da zadovolji veći dio potreba stanovništva, a u jeku krize građani su lani u potrošačku korpu mahom birali proizvode nastale u domaćim fabrikama.

Osim što je kriza natjerala stanovništvo da mijenja navike i kupuje domaće, jer je poremetila transport proizvoda iz uvoza, dobrim dijelom na svijest javnosti uticala je i kampanja “Kupujmo domaće”, koju je kroz projekat “Naše je bolje” lani pokrenula Privredna komora Srpske.

– Kampanja je naišla na pozitivne reakcije predstavnika institucija, medija, potrošača i javnih ličnosti. Doprli smo do svijesti potrošača jer su oni iskazali mnogo veće interesovanje za domaće proizvode nego što je to ranije bio slučaj. To su povratne informacije iz najvećih tržnih centara – kazao je  za “Glas Srpske” portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević, podsjetivši da se projekat “Naše je bolje” realizuje već 12. godinu. Pojasnio je da je, s obzirom na to da je prošla godina bila specifična po mnogo čemu, došlo do promjene navika potrošača, koji su kupovali samo osnovne životne namirnice, te nije moguće statistički uporediti prošlu sa bilo kojom drugom godinom.

– Evidentno je da su potrošači prepoznali koji su to domaći proizvodi. Uvijek je važno kupovati domaće, a u vremenu krize najvažnije. Osim toga, kriza je pokazala i da imamo domaće kapacitete, da možemo sami da proizvedemo i zadovoljimo potrebe potrošača jer u takvim vremenima svako se okreće sebi. Kvalitet domaćih proizvoda je sigurno, ako ne iznad, onda u rangu kvaliteta svjetskih – rekao je Blagojević.

Proizvođači  tvrde da bi kampanje poput ove trebalo neprestano da traju, te da se i na taj način stimuliše domaća proizvodnja i podstiče kupovina domaćih proizvoda.

Vlasnik mljekare “Pađeni” iz Bileće Nenad Vukoje ističe da se vidi blago povećanje interesovanja za domaće proizvode, ali da zbog pandemije veliki dio njihovih kupaca lani nije radio.

– Naši najveći klijenti su hotelijeri, koji lani nisu radili, a nije bilo ni dijaspore, pa o većoj prodaji ne možemo govoriti. Kampanje koje podstiču kupovinu domaćih proizvoda su dobre i treba ih kontinuirano sprovoditi, da građani vide gdje i kako proizvodimo naše mliječne proizvode i da na osnovu toga i biraju naš brend – kazao je Vukoje.

Vlasnik kompanije “Frukta trejd” iz Dervente Duško Reljić rekao je da pomaka ima, ali da i dalje treba podsticati kupovinu domaćih proizvoda.

– Naši proizvodi su uvijek uspijevali da nađu put do kupaca, a nadam se da će u narednom periodu biti i prepoznatljiviji, jer po kvalitetu sigurno mogu da pariraju evropskim – istakao je Reljić.

Najbolji

Vladimir Blagojević ističe da se kampanja nastavlja i u ovoj godini.

– Iduće sedmice u okviru tradicionalnog izbora najuspješnijih u privredi Srpske, koji će Komora realizovati kroz televizijsku emisiju, izabraćemo i deset domaćih proizvoda koji su se istakli svojim kvalitetom i zaslužili da ponesu epitet “najbolje iz Srpske” – rekao je Blagojević.

(Glas Srpske)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kineska korporacija gradiće put Foča-Šćepan Polje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i generalni direktor Kineske korporacije za puteve i mostove…

01.03.2024 Vijesti

Šulić: Trenutne investicije na Jahorini vrijedne više od 3 mlrd KM

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić smatra da Pravobranilaštvu BiH, Kristijanu Šmitu i svima…

01.03.2024 Vijesti

Grad Trebinje ponovo nosilac epiteta turističkog mjesta

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske proglasio je Trebinje u postupku petogodišnje revizije turističkim…

01.03.2024 Vijesti

Ministarstvo poljoprivrede: Kontinuirano se vrši isplata podsticaja

Vlada Republike Srpske kontinuirano vrši permanentnu isplatu podsticaja poljoprivrednicima Republike Srpske, istakli su…

01.03.2024 Vijesti