Višković na sajmu EKSPO u Kini: Mogućnost povezivanja na tržištima

12.04.2023 Vijesti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković posjetio je danas izložbeni prostor sajma potrošačkih proizvoda EKSPO 2023 Hajnan, i tom prilikom u prijatnom razgovoru predstavljao potencijale Republike Srpske.

Takođe, ovo je bila prilika da se dobiju informacije o brojnim izlagačima, uslovima povlastica izvoza naših roba na tržište Narodne Republike Kine, i mogućnostima povezivanja naših domaćih privrednika.

Italija je ove godine bila zemlja počasni izlagač, koja se predstavlja sa svojim brendovima u hrani i vinu, modi, nameštaju i automobilskoj industriji.

Višković se takođe, se susreo sa predstavnicima Italije, razgovaralo se o mogućnostima povezivanja i nastupa kako na tržištu Italije, tako i na tržištu Kine.

On je istakao da je geografski položaj Republike Srpske takav, da se nalazi pola sata od granice sa EU, te da ta činjenica daje mogućnost brzog transporta roba na evropska tržišta, što je za kineske privrednike jako važno. Takođe, razgovarali su o centru za distribuciju roba na teritoriji Republike Srpske, za kineske proizvode koja bi se plasirala na evropska tržišta.

Na ovom sajmu se predstavljaju zemlje sa svojim nacionalnim i tradicionalnim proizvodima, kao i drugi brendovi i proizvodi iz automobilske industrije, koji su smješteni u četiri hale.

Nakon prijatne dobrodošlice, učešća na sajmu i kvalitetnih susreta, zamjenik direktora sajma Zeng Xiaoming istakao je da se raduje privrednicima iz Republike Srpske, koji će svoje proizvode plasirati na tržište Narodne Republike Kine. Zamjenik direktora sajma Zeng Xiaoming ispratio je premijera Viškovića, koji mu je na rastanku u znak toplog i prijateljskog susreta poklonio zastavu Republike Srpske.

Ovo je treći kineski međunarodni sajam potrošačkih proizvoda (CICPE), otvoren je u ponedjeljak, u Haikouu, glavnom gradu južne kineske provincije Hainan, pružajući platformu za izlaganje i trgovinu visokokvalitetnom robom široke potrošnje iz Kine i inostranstva.

Preko 3.300 brendova iz 65 zemalja i regiona učestvuje na sajmu, uključujući 147 brendova iz Italije, zemlje počasnog gosta.

Sa temom “Podijeli otvorene mogućnosti za stvaranje boljeg života”, ovogodišnji sajam se fokusira na “visokokvalitetne” i “nove” potrošačke proizvode.

Očekuje se da će više od 300 brendova lansirati preko 1.000 novih proizvoda tokom ovogodišnjeg sajma.

Ove godine ukupna izložbena površina iznosi 120.000 kvadratnih metara, što je povećanje od 20 odsto u odnosu na prethodno izdanje. Samo međunarodni izložbeni dio zauzima 80.000 kvadratnih metara.

Planirano je da se tokom sajma održi preko 100 događaja, uključujući forume, promocije i sesije za pronalaženje partnera, dok će biti objavljeno preko 60 izveštaja, uključujući one o uvidima potrošača i trendovima potrošnje.

Sajam bi trebalo da traje od 10. do 15. aprila, a očekuje se da će ugostiti više od 300.000 posjetilaca.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti