Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

10.04.2024 Vijesti

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u Gradišci. Grupacija se zbog povoljnih uslova privređivanja odlučila da najznačajniju investiciju realizuje u Republici Srpskoj.

Grupacija PMP Јelšingrad bavi se proizvodnjom procesne opreme za rudarstvo i građevinarstvo. Cjelokupnu proizvodnju, za poznatog kupca, plasira na inostrano tržište. Robe nemaju na zalihama i pored čestih poremećaja na tržištu.

– Kada je kriza u jednom dijelu svijeta, u drugom dijelu ide bolje tako da ako je u jednoj branši, na primjer građevinarstvu ide loše i građevinske mašine staju, proizvodnja građevinskih mašina, mi usporavamo taj sektor a sa druge strane možda proizvodnja čelika ide bolje pa onda radimo više mašine za proizvodnju čelika – rekao je Branislav Banjac direktor PMP Јelšingrad Gradiška.

Grupacija ne oskudjeva u stručnoj radnoj snazi čija je plata iznad prosjeka zahvaljujući dualnom obrazovnom sistemu koji je inicirala Gradska uprava Gradiške

– Oni su pioniri zajedno sa Gradskom upravom jer smo krenuli da radimo dualno obrazovanje i to smo nesvjesno počeli te 2017. godine ali smo uskladili potrebe gradiškog obrazovanja sa potrebama gradiške privrede – rekao je Zoran Adžić gradonačelnik Gradiške.

Osim prilagođenog obrazovnog sistema motiv za strane investitore da investiraju u Republiku Srpsku su i pogodnosti i subvencije koje nudi Vlada Srpske. Grupacija na području Laktaša investira 80 miliona maraka u proizvodne pogone sa preko 200 novih radnih mjesta.

– Ova grupacija radi širom svijeta od Kine, Brazila, Indije i ne znam ni sam gdje sve ima svoje pogone. Mi sa ponosom moramo reći da su baš izabrali Republiku Srpsku za svoju najveću pojedinačnu investiciju – istakao je Višković.

Promet kompanije koja je u italijanskom vlasništvu u prošloj godini je iznosila 18 miliona evra, a plan za 2024. godinu je 21 milion evra, prenosi RTRS.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odlične mogućnosti za privrednu saradnju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privredne komore iz Nižnjeg Novgoroda Ivan…

22.05.2024 Vijesti

Domaće firme prate svjetske trendove

Dijelovi za auto-industriju i montažu stolarije, led sportski semafori i razni softveri izrađeni u Srpskoj, koji…

22.05.2024 Vijesti

Projekat od 100 mil EUR sve bliže realizaciji – Na javnom uvidu procjena uticaja Solarne elektrane Sokolac na životnu sredinu

Solarna elektrana na Sokocu – Sokolac 100 MW, čija je izgradnja najavljena prije godinu dana upisom u registar…

22.05.2024 Vijesti

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti