Višković: Privreda se intenzivno oporavlja

30.03.2022 Vijesti

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je večeras u Banjaluci da Vlada Srpske, mjerama koje kreira, pomaže privredi koja se intenzivno oporavlja.

“Prošla godina u privredi je bila bolja od 2019. koja je po nekim parametrima bila najbolja od postojanja Srpske. Vlada Srpske biće i dalje partner privrednicima”, rekao je Višković na manifestaciji “Izbor najuspješnijih u Republici Srpskoj za 2021. godinu”.

On je naglasio da je izuzetno značajno što je i broj zaposlenih najviši od kada se mjeri ovaj pokazatelj, a prosječna plata u februaru bila je 1.091 KM, dok je rast izvoza bio skoro 40 odsto.

“Prosječna plata u februaru prošle godine bila je 1.004 KM i jasno je da je plata rasla više od osam odsto. Važno je što imamo više postotke izvoza, nego uvoza. Rast industrijske proizvodnje u prošloj godini i svi ostali pokazatelji su bili dobri”, kaže Višković.

On je napomenuo da je Vlada Srpske očekivala inflaciju u prvom kvartalu ove godine koja iznosi 7,2 odsto i zato preduzima potrebne mjere.

“Mjerama Vlade Srpske povećavali smo plate, smanjili poreske stope i sve smo radili preventivno zbog nadolazeće inflacije. Važno je da Srpska bude stabilna u političkom smislu, ali i u ekonomskom. Kvalitetan rad privrednika donosi profiti i omogućava stabilnost društva za šta sam zahvalan”, rekao je Višković.

On je podsjetio da će Vlada Srpske i u narednom periodu povećavati plate kako bi bila sačuvana potrošačka moć stanovništva i pomognuta privreda.

“Imali smo teške godine virusa korona, nažalost, sada imamo ukrajinsku krizu koja je veoma teška i niko ne može predvidjeti kakve će posljedice ostaviti. Zato moramo donosti mjere za dobrobit privrede i građana. Formula našeg razvoja mora biti u sinergiji privrede i vlasti”, poručio je premijer Srpske.

On je zahvalio Privrednoj komori na organizaciji manifestacije “Izbor najuspješnijih u Republici Srpskoj za 2021. godinu”.

“Veoma je značajno što na jednom mjestu možemo okupiti privrednike i pokazati kakav kvalitet imamo. Četitam 30 godina rada Privredne komore što je značajan jubilej. Zajednički moramo kreirati kvalitetne mjere i na obostrano zadovoljstvo”, rekao je Višković

Član Uprave “Alumine” Stevo Savić zahvalio je Privrednoj komori zato što prati rad i cijeni rezulate privrednika.

“Privredna komora u saradnji sa Vladom Srpske značajno radi na napretku privrede. Rezultati u privredi Republike Srpske su prošle godine bili impresivni ako se uzmu u obzir postojeći problemi u svijetu”, rekao je Savić.

On je ocijenio da su poslovni rezultati “Alumine” u prošloj godini bili odlični i da će u saradnji sa Vladom Srpske kvalitetan rad biti nastavljen.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Višković: Srpska nudi dobre uslove za investiranje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da Srpska nudi izuzetno dobre uslove…

27.09.2023 Vijesti

Mitrović: Saradnja Srpske i Srbije u oblasti namjenske industrije

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović razgovarao je sa ministrom odbrane Srbije Milošom…

27.09.2023 Vijesti

Isplaćeno više od 960.000 KM za razvoj poljoprivrede i sela

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 966.404 KM po osnovu…

27.09.2023 Vijesti
Novac ilustracija

Aukcijom obveznica Srpske budžetu obezbijeđeno 15 miliona KM

Ministarstvo finansija Republike Srpske je posredstvom Banjalučke berze danas prodalo 15.000 petogodišnjih obveznica…

26.09.2023 Vijesti