Višković: Privreda se intenzivno oporavlja

30.03.2022 Vijesti

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je večeras u Banjaluci da Vlada Srpske, mjerama koje kreira, pomaže privredi koja se intenzivno oporavlja.

“Prošla godina u privredi je bila bolja od 2019. koja je po nekim parametrima bila najbolja od postojanja Srpske. Vlada Srpske biće i dalje partner privrednicima”, rekao je Višković na manifestaciji “Izbor najuspješnijih u Republici Srpskoj za 2021. godinu”.

On je naglasio da je izuzetno značajno što je i broj zaposlenih najviši od kada se mjeri ovaj pokazatelj, a prosječna plata u februaru bila je 1.091 KM, dok je rast izvoza bio skoro 40 odsto.

“Prosječna plata u februaru prošle godine bila je 1.004 KM i jasno je da je plata rasla više od osam odsto. Važno je što imamo više postotke izvoza, nego uvoza. Rast industrijske proizvodnje u prošloj godini i svi ostali pokazatelji su bili dobri”, kaže Višković.

On je napomenuo da je Vlada Srpske očekivala inflaciju u prvom kvartalu ove godine koja iznosi 7,2 odsto i zato preduzima potrebne mjere.

“Mjerama Vlade Srpske povećavali smo plate, smanjili poreske stope i sve smo radili preventivno zbog nadolazeće inflacije. Važno je da Srpska bude stabilna u političkom smislu, ali i u ekonomskom. Kvalitetan rad privrednika donosi profiti i omogućava stabilnost društva za šta sam zahvalan”, rekao je Višković.

On je podsjetio da će Vlada Srpske i u narednom periodu povećavati plate kako bi bila sačuvana potrošačka moć stanovništva i pomognuta privreda.

“Imali smo teške godine virusa korona, nažalost, sada imamo ukrajinsku krizu koja je veoma teška i niko ne može predvidjeti kakve će posljedice ostaviti. Zato moramo donosti mjere za dobrobit privrede i građana. Formula našeg razvoja mora biti u sinergiji privrede i vlasti”, poručio je premijer Srpske.

On je zahvalio Privrednoj komori na organizaciji manifestacije “Izbor najuspješnijih u Republici Srpskoj za 2021. godinu”.

“Veoma je značajno što na jednom mjestu možemo okupiti privrednike i pokazati kakav kvalitet imamo. Četitam 30 godina rada Privredne komore što je značajan jubilej. Zajednički moramo kreirati kvalitetne mjere i na obostrano zadovoljstvo”, rekao je Višković

Član Uprave “Alumine” Stevo Savić zahvalio je Privrednoj komori zato što prati rad i cijeni rezulate privrednika.

“Privredna komora u saradnji sa Vladom Srpske značajno radi na napretku privrede. Rezultati u privredi Republike Srpske su prošle godine bili impresivni ako se uzmu u obzir postojeći problemi u svijetu”, rekao je Savić.

On je ocijenio da su poslovni rezultati “Alumine” u prošloj godini bili odlični i da će u saradnji sa Vladom Srpske kvalitetan rad biti nastavljen.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Proizvodi TRB predstavljeni na sajmu u Parizu

Kompanija Tehnički remont Bratunac predstavila je svoje proizvode na Sajmu namjenske industrije u Parizu na kojem su…

21.06.2024 Vijesti

Vidović: Zajednički izlazak Srpske i Srbije na međunarodna tržišta je dobra stvar

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je zajednički izlazak Srpske i Srbije na…

21.06.2024 Vijesti

Ozvaničen početak radova na gasovodu Pale-Jahorina

Na Jahorini je ozvaničen početak radova na distributivnom gasovodu Pale – Jahorina, jednom od najznačajnijih…

20.06.2024 Vijesti

Čubrilović sa rukovodstvom Austrijskih željeznica o uspostavljanju saradnje

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sa saradnicima i generalni direktor…

20.06.2024 Vijesti