Višković: Srpska ulaže u privredu

13.12.2023 Vijesti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da plate u Srpskoj rastu, privreda je konkurentna, a poreske olakšice su najstimulativnije u regionu.

– Republika Srpske u privredu godišnje ulaže 420 miliona KM i to će biti naredne godine, 2025. godine i, kada se uzme u obzir posljednjih nekoliko godina, to je više od 1,2 milijarde KM. Zato imamo rast plata i privredu koja je konkurentna, a poreske olakšice su najstimulativnije u regionu – rekao je Višković, odgovarajući na navode predsjednika Privredne komore Srpske Pere Ćorića i potpredsjednika Unije udruženja poslodavaca Dejana Mijića.

Ćorić je istakao da je u Srpskoj potrebno unaprijediti kvalitet obrazovanja kako bi bilo usklađeno sa tržištem rada, ali i privrednicima obezbijediti 30 miliona KM u budžetu Republike za narednu godinu.

– Izazovi su sve prisutniji, nastavak je energetske krize, inflacija je prisutna, nedostatak je radne snage, što se odrazilo na poslovanje privrede u ovoj godini – rekao je Ćorić, govoreći o Prijedlogu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2024–2026. godine.

On je istakao da je evidentno da u budžetu Republike Srpske za narednu godinu nema povećanja sredstva za privredu, odnosno za poboljšanje poslovanja i tehnološki razvoj.

– Pozivam Vladu da bude definisan iznos od 30 miliona KM kako bi privrednici bili ohrabreni za nova ulaganja, više plate i tehnološki razvoj – dodao je Ćorić.

On je istakao da je potrebno više sredstava za nastup privrednika na sajmovima, ali i intenzivnije raditi na podršci zapošljavanja u privredi jer je evidentan manjak radne snage.

– Razumijemo probleme u zdravstvu i školstvu, ali ove oblasti ne mogu bez uspješne privrede. Očekujem od Vlade i Narodne skupštine da intenziviraju saradnju sa privrednicima s ciljem unapređenja reformskih procesa – naglasio je Ćorić.

Mijić je rekao da Unija udruženja poslodavaca u kontinuitetu daje doprinos sačinjavanju ekonomske politike, s ciljem stvaranja produktivne i socijalno pravedne zajednice.

– S obzirom na značajan odliv građana potrebno je stvarati ambijent u kome bi građani mogli da žive kvalitetnije. Potrebno je afirmisati rad i radne navike, ali da se ukaže na prednost života u Srpskoj i na probleme onih koji idu da žive u instranstvo – naveo je Mijić.

On smatra da privreda vapi za tehnološkim razvojem, ali i radnom snagom.

– Potrebno se posvetiti radu i ukupnom napretku Republike Srpske. Razvoj privrede otvorio je potrebu za osposobljenijim radnicima – rekao je Mijić.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Arapi žele graditi fabriku u BiH

Al Falah Group (AFI) sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), a koje sa bavi proizvodnjom pakovanja za…

28.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti