Vlada će obezbijediti dodatna sredstva podrške poljoprivrednicima

23.04.2021 Vijesti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Gradišci da će Vlada Srpske, u dogovoru s poljoprivrednim proizvođačima, obezbijediti dodatna sredstva podrške domaćoj proizvodnji.

Pašalić je rakao da je, zajedno sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, na sastanku s predstavnicima Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske razgovarao o tome šta je moguće uraditi na nivou BiH kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmjena, a šta Republika može da uradi sa svojim resursima da pomogne proizvođačima.

“Vlada Republike Srpske će, osim dodatnih šest miliona KM za kapitalne investicije, obezbijediti i dodatna sredstva za sektor proizvodnje mesa, posebno svinjogojstvo, ali i voćarsku proizvodnju gdje smo imali štete od mraza u nekim područjima”, rekao je Pašalić.

On je rekao da će razrađivati modele podrške i onda se usaglasiti s poljoprivrednim proizvođačima.

“Uglavnom, nećemo niša raditi bez proizvođača, da bi smo ta sredstva usmjerili direktno njima i obezbijedili otkup viškova, kojih imamo najviše u svinjogojstvu”, istakao je Pašalić.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske Stojan Marinković rekao je da su na sastanku konstatovali da je ključni problem kako zaštiti domaću poljoprivrednu proizvodnju.

On je naveo da su najveći problemi u svinjogojstvu, djelimično i u govedarskoj proizvodnji, ali da tokom ljeta isti problemi očekuju i voćare i povrtare.

Marinković je istakao da su od Dodika tražili da iskoristi kapacitete političkog djelovanja na nivou BiH, kao srpski član Predsjedništva i predsjednik najjače političke partije iz Republike Srpske, pa čak i da iskoristi metode političke ucjene.

“Možda to zvuči i grubo rečeno, ali ovaj momenat to i zaslužuje jer ministri iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda nikako ne žele da podrže mjere zaštite domaće proizvodnje, iako taj zahtjev dolazi i od poljoprivrednika iz Federacije BiH”, naglasio je Marinković.

On je istakao da na narednim sjednicama Savjeta ministara očekuje konkretne poteze i rezultate, a da do tada ostaje mogućnost protesta poljoprivrednika.

“Za 4. maj smo zakazali proteste. U okviru Udruženja vodimo razgovore i oko organizacije da li ćemo blokirati granične prelaze ili institucije BiH, ili i jedno i drugo. Ukoliko na sljedećoj sjednici Savjeta ministara ne budu uvaženi naši zahtjevi po pitanju zaštite domaće proizvodnje, naše aktivnosti po pitanju organizacije protesta i dalje teku, jer smo na njih prinuđeni”, dodao je Marinković.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti