Vlada i ove godine obezbijedila 12 miliona KM podsticaja privatnim preduzetnicima

12.03.2024 Vijesti

Subvencije za povećanje plata radnika jedna je od podsticajnih mjera Vlade Srpske za privredne subjekte koji su do 29. februara mogli da konkurišu za ova sredstva.

Na javni poziv prijavilo se 870 privrednih subjekata za 31.572 radnika kojima su poslodavci povećali primanja od jula do decembra prošle godine.

Vlada Srpske već nekoliko godina daje subvencije onima koji u privatnom sektoru povećavaju plate svojim zaposlenim.

Pomaže sa 70 odsto iznosa za doprinose i poreze na platu za dio uvećanja neto plate. Na nedavno završen javni poziv, za ova sredstva konkurisalo je blizu 900 privrednih subjekata, navodi ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović.

– Oko 870 privrednika je konkurisalo za 31.572 radnika. U principu je povećanje plate radnika za 20,38 odsto što znači da postoji zainteresovanost privrednih subjekata i da ova mjera koju Vlada primjenjuje kod privrednih subjekat ima efekta – rekao je ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović.

Potvrđuju to i privrednici u Bijeljini koji su i ove godine, kao i prethodnih, korisnici ovih mjera subvencije. Fabrika “Pass” koja je jedna od najvećih stranih investicija u regiji, zapošljava 1201 radnika. Ostvarili su pravo na subvenciju od 200.000 KM, očekuju još 400.000.

– Mnogo znači. Poenta je što je većinski strani kapital, njemački i to stranac izuzetno cijeni, kada vidi da država stoji iza poslodavca gdje idemo zdravo, napredujemo, rastemo – kaže direktor PASS d.o.o Rado Maletić.

I “Mega drvo” iz Bijeljine svake godine konkuriše za subvencije za povećanje plata radnicima.

– U 2023. smo konkurisali i to iznosi 26.000 do 27.000 KM. U suštinu, to veoma znači za privredu jer se time podstiče zapošljavanje i povećanje plata radnika, da ne bi došlo do odliva radne snage iz zemlje – rekla je Milkica Lukić, iz kompanije “Mega drvo”.

Sudeći po broju subjekata koji redovno konkurišu za ova podsticajna sredstva i broju zaposlenih u ovim preduzećima, samo po ovom osnovu u sembersku privredu se slije više miliona maraka budžetskih sredstava.

– Prije svega Sport vižn, Mega drvo, Spektar drink, Bingo, Pass, Telrad, Nešković osiguranje, Fis , ZP – komerc, Bost i ono što je vrlo interesantno i ja bih to želio da napomenem, a to je RTV BN – dodaje Mitrović.

Za subvencije privatnom sektoru u Srpskoj za povećanje plata zaposlenih planirano je oko 12 miliona maraka.

I da ne bude zabune, ova mjera se ne odnosi na povećanje plata po osnovu povećanja minimalne plate od 1. janura ove godine, što je zakonska obaveza poslodavaca.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti