Vogošća postaje svjetski centar crnog karbona

17.10.2022 Vijesti

Višemilionska investicija u inovativnu tehnologiju RCB Nanotehnologija d.o.o u Vogošći nalazi se u završnoj etapi i uskoro započinje sa radom.

Ovo je rečeno u sarajevu na “Razgovorima o budućnosti” u okviru Sedmice održivog razvoja 2022. godine u Bosni i Hercegovini, posvećenoj cirkularnoj ekonomiji.

Direktorica Hanadi Džabić, direktorica RCB Nanotechnologija i jedna od osnivačica matične firme RCB Nanotechnologie GmbH u Njemačkoj, koja je patentirala tehnologiju izdvajanja crnog karbona iz materijala na kraju njegovog životnog vijeka, kazala je da je u sklopu Slobodne zone Vogošća RCB Nanotehnologija osnovala Tehnološki razvojni centar za preradu perliranog karbona od neiskoristivih materijala.

“Crni karbon, prah koji se dobija sagorijevanjem fosilnih goriva, nalazi se u automobilskim gumama, plastici, printerima… i kao takav šteti okolišu. Prije tri godine smo uočili da se reciklažom starih guma dobija ulje, plin i željezo ali ne i crni karbon željene čistoće i iskoristivosti, što znači cirkularni krug nije zatvoren. Istražili smo, pronašli način i patentirali tehnologiju koja nam osigurava crni karbon visoke čistoće”, pojasnila je Džabić.

Projekat i tehnologija se temelji na ugovoru sa najpoznatijim njemačkim Frounhofer institutom za primjenjenu gradnju, koji je vlasnik patenta i ubuduće će sarađivati na verifikaciji i unapređivanju projekta koji će se razvijati u Vogošći.

“Svoju djelatnost namjeravamo proširiti u nekoliko zemalja svijeta s ciljem 15 posto svjetske proizvodnje crnog karbona. Također, radimo na istraživanju kako smanjiti toksičnost u proizvodnji baterija za električne automobile, proizvodnjom drugačijih, samoodrživih”, dodaje Džabić, a prenosi Indikator.ba.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti