Vrhovac: Cilj – ravnomjeran razvoj Srpske

21.12.2021 Vijesti

Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je danas u Bijeljini da je otvaranjem kancelarija u ovom gradu jasno pokazana namjera te banke za ravnomjernim razvojem Republike i podrške za privrednike i građane koji koriste stambene kredite, po kojima je IRB i najviše poznat.

“Na području Semberije smo do sada uložili više od 340 miliona KM u podršci privredi, od čega 68 miliona KM u stambeni fond. Podržali smo i obveznice i grada Bijeljina sa 7,7 miliona KM, Vlasenice, Šekovića, Osmaka, Lopara čime jasno pokazujemo da pružamo podršku svim lokalnim zajednicama, privrednicima i građanima”, rekao je Vrhovac na otvaranju Kancelarije IRB-a u Bijeljini.

On je naveo da je u okviru IRB-a, koja operativno sprovodi finansijski mehanizam, do sada u okviru sedam javnih poziva tog mehanizma, gradu Bijeljini dodijeljeno više od 860.000 KM grant sredstava i podržani projekti poput izgradnje vrtića i slično.

“Finansijski mehanizam je sistem koji podržava projekte iz lokalnih zajednica i komunalnih preduzeća koji direktno utiču na kvalitet življenja ljudi. Početkom naredne godine raspisaćemo novi javni poziv”, najavio je Vrhovac.

Vrhovac je zahvalio Vladi Republike Srpske, Ministarstvu finansija za podršku IRB-u.

“IRB je tokom dvije godine pandemije sve svoje resurse stavila na raspolaganje privredi i građanima, korisnicima stambenih kredita. Još je na snazi naša odluka o kamatnim stopama za sve naše kreditne linije, od 0,5 odsto, što nema nigdje u okruženju”, rekao je Vrhovac.

On je napomenuo da okrugli stolovi koje organizuje IRB imaju za cilj da se iz prve ruke, od privrednika, čuju problemi sa kojima se suočavaju, naročito tokom pandemije.

Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoje Krčmar rekao je da je taj fond dugo prisutan u prosperitetnoj regiji Bijeljine.

“Težište će, i dalje, biti u podršci projektima poljoprivrede”, najavio je Krčmar.

Krčmar je napomenuo da Garantni fond upravlja “kovid programom”.

“Vlada i Min fin ugovorile da će banke dati 167 miliona KM svojih sredstava da pomognu ublažavanju posljedica pandemije. Uvijek smo na raspolaganju i drago mi je da smo danas ovdje”, rekao je Krčmar.

Regionalna kancelarija IRB-a u Bijeljini je četvrta u Republici Srpskoj, nakon onih u Prijedoru, Istočnom Sarajevu i Trebinju, čime je kompletirano regionalno širenje ove banke širom Republike.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti