Za 24 hercegovačka pčelara oprema u vrijednosti 145.000 KM

27.02.2023 Vijesti

Iako relativno blaga zima nije išla na ruku pčelarima, pripreme za predstojeću pčelarsku sezonu su u toku. U Ljubinju, gdje je registrovano oko četiri i po hiljade pčelinjih društava, kažu da su prethodne godine bile izuzetno loše. Kroz projekat “Zaštitimo pčele, spasimo ekosistem”, dvadeset četiri pčelara dobila su opremu vrijednosti po tri hiljade evra, u čemu su učestvovali sa po petnaest odsto novca.

Zbog perioda loših godina i visokih ulaganja pčelarenje u Hercegovini je došlo na ivicu opstanka. Nekoliko pčelara je čak razmišljalo da odustane od uzgoja pčela.

– Pčelarstvo je postalo neisplativo zato jer smo u Hercegovini ograničeni pčelinjim pašama, nema bagrema, uljane repice, suncokreta, imamo šumu i golet – kaže pčelar Đorđe Krulj.

Prethodnih godina imali su loše sezone medobranja. U ovu zimu su ušli nešto spremniji, zahvaljujući skromnim prinosima meda od vrijeska, koji je ostao u košnicama kao hrana za pčele.

– Prethodne tri godine su bile izuzetno loše. Sretan je bio onaj pčelar koji je uspio pokriti troškove. Sa promjenom klime kasne i proljećni mrazevi, ljeta su sušna, a i smanjenje stočnog fonda utiče na smanjenje medenja biljaka – naglašava predsjednik Udruženja pčelara “Kadulja” iz Ljubinja Spasoje Popara.

Zbog ograničenih resursa, pčelari su zadovoljni isporučenom opremom. Uz vlastito učešće, pružena im je mogućnost da lakše pčelare i povećaju broj košnica. Svojim novcem, kažu, ne bi mogli kupiti opremu.

U opštinskoj agenciji za razvoj potvrdili su da, različitim konkursima za EU fondove, pokušavaju da pomognu sve vidove poljoprivrede.

Novac za kupovinu pčelarske opreme, vrijednosti 145 hiljada maraka, obezbijedili su njemačko ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju, Opština Ljubinje i Udruženje pčelara. Projekat sprovodi Udruženje za razvoj i afirmaciju NODAS.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kineski investitori spremni da podrže razvoj zelene energije u Srpskoj

Pomoćnik ministra za energetski sektor u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Baštinac, i…

24.07.2024 Vijesti

BDP u Srpskoj veći za oko 50 odsto nego 2019. godine

– Bruto domaći proizvod Republike Srpske danas je za oko 50 odsto veći nego 2019. godine, rekao je danas…

22.07.2024 Vijesti

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti