Za poljoprivredu 180 miliona KM u ovoj godini, nastavak podrške Vlade Srpske

25.05.2023 Vijesti

Vlada Republike Srpske nastaviće da podržava razvoj poljoprivrede, u koju će ove godine biti uloženo oko 180 miliona KM, odnosno oko 70 odsto više nego prošle godine, rečeno je danas na otvaranju Međunarodnog simpozijuma poljoprivrednih nauka “AgroRes” u Trebinju.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Saša Lalić rekao je da očekuje da će ove godine biti oko 30 odsto više korisnika tih sredstava jer su poboljšani i uslovi prijave.

On je naveo da je veliki i odziv za kapitalne investicije u poljoprivredi, koje su u fokusu Vlade Srpske, jer već ima oko 4.600 podnesenih zahtijeva u vrijednosti od oko 86 miliona KM.

– Јasan je cilj Vlade Republike Srpske da podrži poljoprivredni sektor, a prethodnih godina je ta oblast podržavana i dodatnim sredstvima iz Kompenzacionog fonda Vlade – istakao je Lalić.

On je dodao da će se podržati velika poljoprivredna gazdinstava koja zapošljavaju dosta ljudi i doprinose razvoju domaće hrane i obezbijeđuju prehrambenu sigurnost Srpske.

Lalić je napomenuo da postoji niz izazova u razvoju poljoprivrede i prehrambene proizvodnje zbog poremećaja na globalnom tržištu, izazvanih sukobom u Ukrajini, epidemijom virusom korona i klimatskim promjenama, navodeći da je potrebna simbioza nauke i poljoprivredne struke kako bi se prevazišli ti izazovi.

On je napomenuo da je i danas dejstvovala Protivgradna preventiva sa 45 protivgradnih raketa u Srpskoj da bi se zaštitili poljoprivredni usjevi.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, koji je otvorio simpozijum, istakao je značaj skupa na kojem se očekuje učešće oko 400 stručnjaka za poljoprivredu iz cijelog svijeta.

On je naglasio da će na skupu biti razmatrane teme o agrarnoj ekonomiji, biljnoj i animalnoj proizvodnji, tehnologiji gajenja, zaštiti biljaka i ostalim temama, navodeći da se stabilizuje svjetsko poljoprivredno tržište nakon turbulentnog prethodnog perioda.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić naglasio je da je poljoprivreda jedna od strateških grana razvoja Trebinja, koji će ove godine izdvojiti oko dva miliona KM za razvoj te oblasti.

– Grad će nastaviti da podržava sve koji direktno ili indirektno žele da se bave poljoprivredom – rekao je Ćurić i podsjetio da je samo u sisteme za navodnjavanje posljednjih pet godina uloženo više od 25 miliona KM i da će uskoro oko 85 odsto poljoprivrednih površina biti pokriveno tim sistemima.

On je zahvalio organizatorima što je Trebinje ponovo domaćin ovog značajnog skupa iz poljoprivrede, istakavši da ovaj grad postaje sve prepoznatljiviji po kongresnom turizmu i događajima poput ovog.

Na trodnevnom 12. simpozijumu u trebinjskom “Gradu Sunca” biće prezentovano više od 180 radova učesnika iz 17 zemalja.

Skup se održava u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i namijenjen je istraživanjima.

U okviru događaja, sutra će od 16.00 časova biti održano 28. Savjetovanje inženjera poljoprivrede Republike Srpske o temi “Proizvodnja, arome i greške u voćnim destilatima”, namijenjeno poljoprivrednim inženjerima i poljoprivrednim proizvođačima.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Farma muznih krava porodice Lakić – primjer uspjeha u proizvodnji mlijeka (VIDEO)

Farma muznih krava porodice Lakić iz semberskog sela Batković primjer je kako se vrijednim radom, dobrom genetikom i…

26.02.2024 Vijesti

Privreda Srpske uspješno se predstavila na sajmu u Beogradu (VIDEO)

Turistička privreda Republike Srpske uspješno se predstavila na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji je…

26.02.2024 Vijesti

Posluju samostalni preduzetnici, obezbijeđeni i podsticaji

U Republici Srpskoj u oblasti zanatstva uglavnom posluju subjekti registrovani u formi samostalnog preduzetnika, te im…

26.02.2024 Vijesti

Čubrilović: Prva varijanta izgradnje brzog puta oko 1,3 milijarde evra

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Zvorniku da je procijenjena ukupna…

22.02.2024 Vijesti